Privreda

Putevi u BiH među najlošijim u svijetu

BANJALUKA, SARAJEVO – Od svih država u okruženju, putna mreža najbolja je u Hrvatskoj, a najlošija u – BiH!

Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, bh. puteve ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet ove analize.

Loading...

S ocjenom 5,5, Hrvatska je zauzela 19. mjesto, a Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

To što su naši putevi u društvu najlošijih, ne iznenađuje taksistu Hajrudina Beganovića, koji vozilom godišnje “pregazi” 60.000 do 70.000 kilometara. Putovao je i po Evropi, a stanje poput ovog kod nas, priznaje za “Nezavisne”, nije vidio.

“Glavne ulice mogu da prođu, a sve ostalo je – da vas bog sačuva. Havarija živa. To je nužno zlo po kojem se morate kretati i gotovo. Išao sam i po Evropi, nema gdje nisam vozio i svugdje je drugačije. Ovdje vlada neki lopovluk”, oštar je ovaj taksista iz Zenice. Po njegovim riječima, dovoljno je da državi samo plaćamo akcize na gorivo, a da poreze i ostale troškove ne spominjemo.

“A gdje je održavanje auta? Tri rupe pogodi, nemaš trap naprijed! Evo sada rade tunel u Vranduku, idete zaobilaznim putem i samo gledate staro ulje, odnosno ljudima je kartere porazbijalo. Nemate se kome žaliti. Ovo je mafija, organizovana mafija. Znate ono kad uhvate trojicu i kažu – organizovana mafija? Kod nas je vlast organizovana mafija”, ogorčen je Beganović.

Da nam je putna mreža očajna, a loša ocjena za njih opravdana, smatra i inženjer saobraćaja Ševal Kovačević, koji ističe da smo u bivšoj Jugoslaviji imali 50 odsto vozila manje u odnosu na današnji stepen motorizacije. Ilustruje to podatkom da je u Sarajevu prije rata bilo oko 70.000 vozila, a sada ih je, kaže, više od 140.000!

“Šta smo uradili na infrastrukturi? Ona je gotovo ostala ista. Samo krpimo rupe. Istina, imamo nešto autoputeva, te nešto sitne modernizacije i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva. I to je sve! Saobraćaj u gradovima – katastrofa! Površine ostale iste, uduplan broj vozila i imamo – zarobljenost”, kaže Kovačević za “Nezavisne”.

Posljedice toga su višestruke, poput nervoze vozača, povećanog broja saobraćajnih nezgoda i slično.

“Mi smo u situaciji da se godinama priča demagogija. A mala smo zemlja. Mogli smo uraditi savršenu saobraćajnu infrastrukturu. Na mnogo mjesta potrebna je rekonstrukcija i modernizacija magistralnih i regionalnih puteva”, navodi Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH.

Podsjetimo, kako nam je nedavno potvrđeno iz “Puteva Republike Srpske”, više od 25 miliona maraka trebalo bi ove godine da bude utrošeno na 21 projekat, koji, između ostalog, podrazumijevaju sanaciju, izgradnju i modernizaciju niza putnih dionica u Srpskoj. Iz “Puteva” su naveli da će realizacija ovog plana zavisiti od postupka javnih nabavki i građevinske sezone.

POZICIJA DRŽAVA U REGIONU

19. Hrvatska

51. Slovenija

88. Crna Gora

100. Srbija

109. BiH

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!