Hronika

Incident u Banjaluci pod lupom Šveđana

BANJALUKA – Ambasada Švedske u Sarajevu istražuje slučaj zabilježen u četvrtak popodne u Banjaluci, kada su policajci uhapsili šezdesetšestogodišnjeg Brunu Batinića, švedskog i bh. državljanina, porijeklom iz Mrkonjić Grada.

Ovim događajem uveliko se bave brojni švedski mediji, koji javljaju da je o svemu upoznato i Ministarstvo inostranih poslova Švedske, dok je javnost polemisala da li je policija upotrijebila previše sile, a drugi da bi Batinić isto prošao i kad švedskim policajcima ne bi htio da pokaže ličnu kartu.

Batinić, kojeg je u centru Banjaluke, kod hrama Hrista Spasitelja, hapsilo više policajaca oborivši ga na pločnik, dok su građani dovikivali: “Nemojte to raditi čovjeku”, sa suprugom Snježanom se u petak ujutru vratio za Švedsku.

Advokat Jovana Kisin, koju je porodica Batinić angažovala, kaže da je otišla u policijsku stanicu u četvrtak oko 21 sat, ali…

“Meni kao braniocu nije omogućen kontakt s okrivljenim, a što je zagarantovano Zakonom o krivičnom postupku i Zakonom o prekršajima. Ja u prvu ruku nisam uspjela uopšte da ostvarim kontakt sa branjenikom, niti da ostanem u zgradi ove policijske stanice, već sam na poprilično grub način udaljena”, kaže Kisinova.

Po njenim riječima, nakon razgovora sa policijskim šefom smjene, uspjela je da na pet minuta ostvari kontakt sa Batinićem.

“Kasnije je okrivljeni otišao u Hitnu pomoć, a ja sam preuzela papirologiju radi daljeg postupanja”, navela je za “Nezavisne” Kisinova, te dodala da je Batinić bio vidno preplašen i uznemiren. Na pitanje šta je njen dalji angažman na ovom slučaju, ona je rekla da svaki okrivljeni, ukoliko nije zadovoljan postupkom i mjerama koje su nad njim primijenjene, može i ima priliku da zatraži sudsko odlučivanje.

Sa Batinićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali je njegova supruga, u izjavi za švedske medije, rekla da su šetali gradom i sreli jednog poznanika koji je učestvovao u manjoj demonstraciji.

“Odjednom je stigla policija i zatražila da pokažemo lične karte. Moj muž je pitao: ‘Zašto moram da se legitimišem? Ništa nisam uradio’. Četiri-pet policajaca je skočilo na njega i srušili su ga. Stavili su mu lisice i odveli ga u policijsku stanicu”, rekla je ona.

S druge strane, iz policije su naveli da je ovaj Mrkonjićanin uhapšen zbog odbijanja da postupi po naređenju i pružanja aktivnog otpora policajcima, te dodaju da je sankcionisan prekršajno.

“Odbio je da pokaže lična dokumenta prilikom pokušaja policajaca da ga legitimišu. Počeo je da pruža aktivan otpor, usljed čega je jedan policajac povrijeđen”, kažu iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz MUP-a RS rečeno je da su pripadnici PU Banjaluka postupali u skladu sa zakonom.

“Na snimcima sa društvenih mreža jasno se vidi da ne postoji nikakav vid policijske brutalnosti, već da lice koje pruža aktivan otpor savladavaju s namjerom preduzimanja službene radnje i stavljanja sredstava za vezivanje”, kažu iz MUP-a.

Iz policije napominju da je, kada je u pitanju odbijanje postupanja po zakonito izdatom naređenju policajca, praksa većine zemalja regiona u pogledu primjene zakonskih ovlaštenja slična, što se lako može i utvrditi.

I povrijeđenom policajcu i Batiniću ukazana je ljekarska pomoć.

“Policajac koji je pregledan u Službi hitne medicinske pomoći žalio se da je u toku intervencije na poslu pao, te zadobio povrede u predjelu lijevog lakta. Specijalista urgentne medicine ga je pregledao, te ga radi dalje dijagnostike uputio na UKC Republike Srpske”, rekli su za “Nezavisne” iz Doma zdravlja Banjaluka.

Ljekari Službe hitne medicinske pomoći pregledali su i Batinića, koji se žalio na bolove u grudima i ramenima, kao i na otežano disanje.

“Pacijent je radi dalje dijagnostike transportovan na UKC RS”, rekli su nam iz Doma zdravlja, dok iz UKC RS ističu da mu je urađena kompletna dijagnostička i laboratorijska obrada, te je uz preporučenu terapiju pušten na kućno liječenje.

Dragan Galić (PDP), član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, smatra da je u pitanju gnusan čin policije, što se, kaže, vidjelo po reakciji građana Srpske.

“Građani ne odobravaju način hapšenja i ponašanja prema pojedinim licima. Pozivam ta lica, ako su strani državljani, da potraže zaštitu u institucijama tih država”, rekao je Galić.

Njegov kolega u Odboru iz SNSD-a Ilija Tamindžija kaže da ne može davati konkretniji komentar jer je sve o ovom slučaju saznao iz medija.

“Kao član Odbora za bezbjednost i narodni poslanik nisam dobio nikakve informacije po tom pitanju”, rekao je Tamindžija.

Parlamentarci Srpske Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović će u subotu, 22. juna, predati u PU Banjaluka zahtjev za mirno okupljanje građana, koje je predviđeno za četvrtak, 27. juna, u 19.30 na Trgu Krajine.

Povod za okupljanje je, kako navode, represija koju pripadnici MUP-a RS sprovode nad građanima.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!