Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Komisija Parlamenta – grubo miješanje u rad pravosuđa

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je danas da bi formiranje istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH bilo neprihvatljivo, nedopustivo, nesprovodivo i grubo miješanje u rad pravosuđa.

“Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji” rekao je Tegeltija na sjednici VSTS-a u Sarajevu. 

Navodeći da članovi VSTS-a nisu obaviješteni o zaključcima koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nego da su o njima saznali iz medija, Tegeltija je poručio da ti zaključci i traženje ostavki uopšte ne obavezuju članove VSTS-a. 

“Uvjeren sam da ovi zaključci prevazilaze nadležnost parlamenta, posebno istražna komisija kao grubo miješanje u rad pravosuđa. Hoće li nas dovesti u situaciju da nas ministri ispituju, da idemo na neka saslušanja. Nisu primili k znanju Izvještaj o radu VSTS-a, a niko nije bio tamo od nas da ga predstavi”, istakao je Tegeltija. 

On smatra da se VSTS mora oglasiti povodom ovih zaključaka Predstavničkog doma. 

“Ovo je miješanje zakonodavne u sudsku vlast. Često ste mogli čuti od poslanika u parlamentu da se izmijeni koncept izbora, da parlament bira članove VSTV-a. Mislim da je to pogrešna koncepcija. Ali, kao Savjet treba da reagujemo”, istakao je Tegeltija. 

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić navela je da je sudskoj vlasti ustavno zagarantovana nezavisnost, samostalnost i da se druge dvije grane vlasti ne smiju miješati. 

Prema njenim riječima, svačiji rad podliježe razmatranju i kritici, ali “kršiti grubo prava, napadati pravosuđe na takav način, to je neshvatljivo”. 

“Lider smo u regionu po ovakvom radu izvršne i zakonodavne vlasti. Da li mi kao sudska vlast možemo donositi zaključke kojima bismo natjerali zakonodavnu vlast da usvaja zakone. Ne možemo. Iako nam se mnogi zakoni ne dopadaju. To govori jasno o kredibilitetu ljudi koji su izabrani, koji mogu istovremeno biti i ministri i poslanici”, rekla je Jukićeva. 

Sudija i član VSTS-a Goran Nezirović podržao je Tegeltiju, ali je rekao da ne misli da Savjet treba da reaguje putem bilo kakvog saopštenja, te da VSTS-u ne treba konfrontacija s izvršnom i zakonodavnom vlašću. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 26. juna nije primio k znanju izvještaj VSTS-a za prošlu godinu, a među usvojenim zaključcima su da VSTS u kompletnom sastavu podnese ostavku, te da u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o VSTS, kao i da bude formirana istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button