Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Google uklonio aplikacije koje bi mogle da “špijuniraju” korisnike

U današnje vrijeme veoma je lako pronaći nečije informacije onlajn. Korisnici na društvenim mrežama voljni su da dijele svoje informacije i lični život sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gdje je sada moguće pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma.

Ipak, Google želi da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhođenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izvještaju “Avasta” koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuđene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omogućava “da na oku drže prevarante/cheatere”.

Google je u međuvremenu uklonio aplikacije koje su se našle na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorenjen pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da provjeravaju ocjene i iskustva drugih korisnika i da obrate pažnju na odobrenja za pristup koje aplikacija traži.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button