Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Vatogasci u pripravnosti zbog toplotnog talasa

BANJALUKA – Vatrogasne jedinice u Republici Srpskoj spremne su da reaguju i ugase požare koji bi mogli da nastanu usljed visoke temperature vazduha na koju su upozorili meteorolozi, rekao je Srni predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković.

Stojaković je rekao da su vatrogasci još u proljeće obavili pripreme kada je riječ o ovogodišnjoj protivpožarnoj sezoni i požarima koji se očekuju u ljetnom periodu. 

“To se odnosi i na spremnost vatrogasaca, opremljenost, provjeru ispravnosti opreme… Brojno stanje profesionalnih vatrogasaca je na zadovoljavajućem nivou u svim regijama, iako je uvijek poželjno da ih je što više”, naveo je Stojaković. 

On je podsjetio da je rizicima požara najizloženija Hercegovina, ali da iskustva govore da su takve pojave moguće i u ostalim područjima Srpske. 

“Visoka temperatura je najavljena u naredna tri dana, ali već od vikenda se očekuje njen pad kao i određen nivo padavina, što će smanjiti rizik od požara u najvećem dijelu Srpske. Ipak, u Hercegovini i dalje postoji veći rizik od požara na otvorenom prostoru”, rekao je Stojaković. 

Stojaković je podsjetio da su se najopasniji požari u Srpskoj desili 2017. godine, nakon čega su izvučene pouke i iskustva, prema kojima je za gašenje požara najvažnije koordinisano djelovanje svih subjekata zaduženih za sprovođenje mjera zaštite od požara – od vatrogasaca do predstavnika lokalne zajednice, šumskih gazdinstava i drugih. 

“Požari budu lakše suzbijeni ako svi preduzmu mjere iz svoje nadležnosti, radi obezbjeđenja sigurnosti građana”, rekao je Stojaković. 

On je građanima poručio da ne pale vatre na otvorenom prostoru, jer bi u tom smislu mogli da izgube kontrolu i izazovu požar. 

“Takođe, ako primijete požar, najvažnije je da ga što prije prijave nadležnoj vatrogasnoj jedinici. Na taj način se požar najlakše, najbrže i sa najmanje štete po imovinu i ljude može ugasiti”, poručio je Stojaković.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button