Magazin

Kafa prije spavanja ne remeti san

VAŠINGTON – Šoljica kafe popijena nekoliko časova prije odlaska u krevet ne utiče na spavanje, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik i Medicinske škole Harvard bilježili su nivoe konzumiranja kofeina, alkohola i nikotina među 785 dobrovoljaca i poredili njihove svakodnevne bilješke o spavanju i podatke sa senzora na narukvicama.

Oko 40 odsto članove ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vrijeme izvođenja studije, koja je u prosjeku trajala po 6,7 noći po osobi.

Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da popušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta, prenijela je agencija PA.

Doktor Kristi Spadola sa Univerziteta Florida Atlantik napisala je u žurnalu “San” da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno mjerenje efekata na san.

Ona je rekla da unošenje nikotina ili alkohola u periodu do četiri časa prije spavanja negativno utiče na san.

“Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri časa prije odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna”, napisala je Spadola.

Ona je dodala da ovi zaključci “podržavaju preporuke o zdravom snu, koje promovišu restrikciju večernjeg nikotina i alkohola”.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje smanjenje konzumiranja čaja, kafe, energetskih napitaka ili gaziranih pića prije odlaska u krevet jer se smatra da kofein ometa proces padanja u san.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!