Region

Brnabić: Od marta jedinstveni informacioni sistem prosvjete

BEOGRAD – U Srbiji će u martu 2020. godine zaživjeti Jedinstveni informacioni sistem prosvjete koji će prvi put omogućiti državi da ima pregled nad cjelokupnim tokom obrazovanja učenika, od upisa do završetka školovanja i zaposlenja, izjavila je predsjednik Vlade Ana Brnabić.

Brnabićeva je ocijenila da je ovaj sistem najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad.

Loading...

“Taj sistem će nama omogućiti da prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu”, rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je napomenula da će dodjelom jedinstvenog obrazovnog broja svakom učeniku i studentu u Srbiji u martu naredne godine biti završena prva faza ovog projekta.

Brnabićeva je navela da je novina i da će podaci biti povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja što će omogućiti da država lakše sagleda potrebe privrede ili koliko nakon završenih studija diplomci čekaju na posao.

Ovaj sistem će, dodala je Brnabićeva, omogućiti i bolju komunikaciju između poslodavaca i sistema obrazovanja.

Prema njenim riječima, od 1. septembra sigurno će početi da funkcioniše i 10.000 digitalnih učionica u 500 škola u zemlji, čime je obuhvaćeno oko 200.000 đaka.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!