Privreda

Juan dalje pada, Rusija gubi

Centralna banka Kine nastavila je, osmi dan zaredom, da snižava kurs svoje valute. Za dolar se danas, po zvaničnom kursu, dobija 7,0211 juana.

To je najniži kurs kineske valute od 2. aprila 2008. godine, izvještava ruska agencija TASS.

Loading...

Bježeći od političkih rizika dolara, Rusija je dobar dio svojih rezervi prebacila u zlato, ali oko 5% i u kinesku valutu juan.

Gubici Rusije od najnovijih valutnih poteza Kine mjere se milijardama dolara.

Tokom 2018.godine Rusija je povećala udio evra u svojim deviznim rezervama sa 21,7 na 37,7%, a udeo juana sa sa 2,8 na 14,2%.

Prema navodima ruskih finansijskih stručnjaka početkom ove godine u juanima je bio ekvivalent od 67 milijardi dolara ruskih rezervi.

Te su rezerve u junu ove godine iznosile 518 milijardi dolara, a 2.avgusta 2019.godine, navodi se na sajtu Centralne banke Rusije, te su rezerve iznosile 516,8 milijardi dolara. Te su rezerve za posljednje četiri godine porasle za 45%.

Pošto je Centralna banka Kine počela sa snižavanjem vrijednosti svoje valute, ruske devizne rezerve su na vrijednosti izgubile oko 2 milijarde dolara.

Rusija je, medjutim, i ove godine nastavila da gomila rezerve u zlatu Prema nezvaničnim podacima, Centralna banka Rusije posljednjih mjeseci rezerve u zlatu povećava 4-5 tona nedeljno. Cijena zlata je u drugom kvartalu ove godine porasla za 17%.

Prema podacima Svjetskog saveta za zlato, i u drugom kvartalu ove godine potražnja za zlatom je rasla (8%), najveći kupci su bile centralne banke(224,4 t) , a među njima prednjače centralne banke Rusije, Kine, Turske i Kazahstana.

(NN/bankar.de)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!