Politika

Košarac: Cilj Džaferovića i Komšića je preglasavanje Dodika

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je danas za Srnu da članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić imaju fundamentalni cilj da preglasavaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i time pokazuju da su oni zajedno protiv interesa Republike Srpske.

“Preglasavanje nije najbolji model i može da izazove različite vrste problema u BiH, bilo političke ili neke druge. Mi smatramo da je veoma važno da se na temelju izbornih rezultata formira novi Savjet ministara, koncipira budžet i da na temelju toga dođe do procedure donošenja zakona o budžetu i izvršenju budžeta institucijaj BiH”, pojašnjava Košarac. 

Loading...

On je naveo da se na ovaj način legalizuje nelegitimni Savjet ministara kome je istekao mandat i o kojem su građani na izborima rekli šta misle. 

Prema njegovim riječima, veoma je zabrinjavajuća ta vrsta političke drskosti u Predsjedništvu BiH u vezi sa preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva na telefonskoj sjednici posvećenoj usvajanju Prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. 

“Ne treba zaboravljati činjenicu da Predsjedništvo BiH jeste predlagač, ali gdje piše da takav budžet institucija BiH može biti usvojen srazmjerno našem kapcitetu i našem političkom stavu da je novi Savjet ministara trebalo da izađe sa prijedlogom budžeta institucija BiH”, rekao je Košarac. 

On je dodao da je indikativna i činjenica da ja prijedlog budžeta za ovu godinu usvojen na telefonskoj sjednici. 

“Vidljivo je da potpunu političku sintezu vrše Komšić i DŽaferović i da je njihova fundamentalna potreba da preglasavaju Dodika”, naglasio je Košarac. 

On smatra da će hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH nastaviti sa tom praksom što je, kako je naveo, takođe, veoma zabrinjavajuće. 

Košarc je rekao da blokadu parlamenta BiH čini SDA time što pokušava da ignoriše volju srpskog naroda. 

“Naravno, postoje različite faze za usvajanje budžeta institucija BiH u parlamentu, ali za to još nisu stvorene prilike jer nije jasno definisana struktura vlasti, odnosno ne zna se ko je vlast, a ko opozicija. I s aspekta primjene Poslovnika o radu u ovom trenutku je nemoguće raspravljati o budžetu dok se ne definiše ko je vlast, a ko opozicija”, zaključio je Košarac. 

Predsjedništvo BiH juče je na telefonskoj sjednici usvojilo budžet za finansiranje institucija BiH za ovu godinu i međunarodnih obaveza BiH. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nije prihvaćen njegov prijedlog da se prvo formira Savjet ministara, a da se onda ide sa budžetom. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!