Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

U Njemačkoj obilježavanje godišnjice izgradnje Berlinskog zida

BERLIN – U Njemačkoj se obilježava 58. godišnjica početka gradnje Berlinskog zida, 155 kilometara duge granice koja je odvajala sektor tri zapadna saveznika u Zapadnom Berlinu (američki, britanski i francuski) od sovjetskog.

Prilikom pokušaja prelaska Berlinskog zida, za 28 godina postojanja, život je izgubilo najmanje 140 osoba, prenosi Hina.

Predstavnik savezne vlade za područje bivše Njemačke Demokratske Republike (DDR) Kristijan Hirte ukazao je na bolne rane koje je podjela Njemačke ostavila iza sebe.

“Početak gradnje zida pre 58 godina crni je dan u njemačkoj istoriji i mi smo veliki dužnici svima onima koji su doprinijeli da taj zid padne”, rekao je Hirte, koji je iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na današnji dan 1961. godine je, po nalogu vođstva tadašnje Njemačke Demokratske Republike, počela gradnja zida čiji je službeni naziv bio “antikapitalistički zaštitni zid” i služio je “zaštiti od agresivnog uticaja Zapada”.

Istoričari smatraju da je pravi razlog gradnje Berlinskog zida i hermetičkog zatvaranja DDR-a bio masovni egzodus stanovništva Istočne Njemačke na Zapad.

Berlinski zid je pao 9. novembra 1989. godine u jeku političkih promjena unutar bivše Istočne Njemačke, koji su završili nemačkim ujedinjenjem godinu dana kasnije.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button