Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Alen Islamović motivisao pivaru da sadi lješnjake

BIHAĆ – Kompanija “Bihaćka pivovara” planira tokom ove jeseni da podigne plantaže lješnjaka na površini od jednog hektara, a time i da proširi asortiman vlastite proizvodnje.

Ovu informaciju potvrdio je Edin Ibrahimpašić, direktor ovog preduzeća, istakavši kako je proizvodnja lješnjaka vrlo unosna i isplativa.

“Mi smo kroz svoj rad prepoznali da je poljoprivreda jedan od bitnijih sektora razvoja našeg kantona, a da je uzgoj lješnjaka perspektivna djelatnost. Imamo tu blagodat, čistoću prirodnih resursa koje treba staviti u  funkciju. Jedan od pokretača nam je bio i Alen Islamović, koji je dao veliku podršku ovoj ideji, koja uskoro kreće u realizaciju”, kazao je Ibrahimpašić.

On je istakao kako će se u narednom periodu zalagati da se formira udruženje proizvođača lješnjaka, kako bi se pokušala sistemski urediti ova vrsta proizvodnje.

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda USK, sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju za uzgoj i proizvodnju lješnjaka.

Ističu kako uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan, uz uslov da se poznaju i poštuju zahtjevne uzgojne mjere kako bi ova vrsta proizvodnje bila rentabilna. Plodovi lješnjaka su izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena dostiže i do šest maraka.

Međutim, stručnjaci iz Poljoprivrednog zavoda USK navode kako se većina proizvođača u USK odlučuje na uzgoj grmolikog oblika ove biljke koji daje manje plodova, umjesto da se lješnjaci uzgajaju na način da se formira stablo koje će dati mnogo veće prinose.

Ističu kako ova biljka nije zahtjevna u pogledu kvalitete zemljišta, što je jedna od prednosti u ovoj vrsti proizvodnje. Iako postoji povećan interes za uzgoj lješnjaka na ovim prostorima, količine koje se proizvode i dalje su veoma male za bilo kakav organizirani otkup, kao što je to slučaj sa malinama, kornišonima i još nekim poljoprivrednim kulturama. 

Jedan od većih proizvođača lješnjaka na području USK je Muhamed Žunić iz Cazina, koji je ovom kulturom zasadio oko deset dunuma zemljišta.

“Drago mi je što sve veći broj poljoprivrednika prepoznaje da se radi o perspektivnoj kulturi, koja dugoročno može donijeti višestruku korist”, rekao je Žunić.

Prema njegovim riječima, sredstva uložena u ovu vrstu proizvodnje mogu se vratiti već u trećoj godini, a poslije tog perioda dobit je zagarantovana. Žunić ipak ističe kako njihov uzgoj zahtijeva dobro poznavanje ove vrste proizvodnje i primjenu savremenih agrotehničkih mjera.

Također, jedan od onih koji su odlučili da se okušaju u ovoj vrsti proizvodnje je i Alen Islamović, poznati rok muzičar i nekadašnji pjevač kultne grupe “Bijelo dugme”. Islamović kaže kako je prije tri godine na pet dunuma zemljišta u blizini Bihaća zasadio lješnjak te da je ove godine ubrao i prve plodove.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button