Politika

Kovačević: Na djelu lažna medijska kampanja Govedarice, BN TV i bošnjačkih medija

U Republici Srpskoj na djelu je lažna medijska kampanja, u kojoj učestvuju bošnjački mediji, RTV BN, Vukota Govedarica i SDS, kojom se na sraman način pokušava obmanuti javnost da je Milorad Dodik na nezakonit način smijenio dva člana Upravnog odbora Centralne banke BiH iz Republike Srpske, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je evidentno da se tom lažnom medijskom kampanjom, koja je na djelu od juče, neargumentovano pokušava prebaciti odgovornost na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog toga što trenutno u Upravnom odboru Centralne banke BiH ne postoji kadar iz Republike Srpske.

Loading...

“Moram da podsjetim bošnjačke medije, RTV BN i Vukotu Govedaricu, ali i da obrazložim javnosti u Republici Srpskoj da je ustavna nadležnost člana Predsjedništva iz Republike Srpske da bira kadar iz Republike Srpske u Upravni odbor Centralne banke BiH, a onaj koji je Ustavom zadužen da nekoga imenuje on i odgovara za njegov rad”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, za dva člana Upravnog odbora, koji su razriješeni, Milorad Dodik nije mogao da odgovora.

“Prvo, jedan od njih je pravosnažno presuđen za nanošenje tjelesnih povreda što ga onemogućava da bude u upravnim odrganima institucija BiH, a drugi smijenjeni član Upravnog odbora po zanimanju je mašinski inženjer. Pravilnici i zakon kažu da članovi Upravnog odbora Centralne banke moraju da budu iz ekonomske struke ili oblasti kojim se Centralna banka bavi. Svima nama je poznato da se ona ne bavi mašinstvom”, konstatovao je Kovačević.

On je pojasnio da je srpski član Predsjedništva BiH bio prnuđen da ih razriješi s obzirom na to da kao takvi, vjerovatno, nisu ni trebali da budu imenovani u Upravni odbor Centralne banke BiH.

“Tačno je da je Sud BiH prvo izrekao privremenu mjeru zabrane primjene odluke o razrješenju, ali ono što izostavljaju da kažu i Vukota Govedarica i RTV BN i drugi bošnjački mediji jeste da je Sud BiH 18. septembra ukinuo tu mjeru bez mogućnosti žalbe čime je smjena ta dva člana postala pravosnažna”, naglasio je portparol SNSD-a.

Nažalost, dodao je on, bošnjački član Predsjedništva BiH sada, navodno zbog tužbe za naknadu štete koju su smijenjeni članovi Upravnog odbora podnijeli kao fizička lica, onemogućava izbor dva člana iz Republike Srpske u Upravni odbor Centralne banke što je jedan potpuni nonsens i bezobrazluk.

“Naravno mi sumnjamo da se sve ovo radi kako bi se onemogućilo srpskom kadru da uđe u Upravni odbor jer oni ne bi dozvolili donošenje nijedne odluke na štetu Srba i Republike Srpske. Evidentno je da trenutno Upravni odbor sa samo tri člana, bez članova iz Republike Srpske, nezakonito održava sjednice ovog tijela i donosi veoma značajane odluke bez prisustva Srba, odnosno bez učešća predstavnika iz Republike Srpske što je apsolutno nedopustivo”, istakao je Kovačević.

On je naveo da je prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH da u Upravni odbor Centralne banke BiH budu izabrani najbolji ljudi, profesori na Ekonomskom fakultetu Radomir Božić i Dragan Kulina, obojica izuzetno cijenjeni ekonomski eksperti.

“Na kraju, ipak, moram da pohvalim hrabrost Vukote Govedarcie da se bavi ovako značajnim temama s obzirom da nije uobičajeno da se delegati u Vijeću naroda bave veoma ozbiljnim temama iz nadležnosti Predsjedništva BiH”, rekao je Kovačević.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!