Društvo

Višković: Veće plate od Nove godine

U Banjaluci je danas održan sastanak premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Premijer Srpske je rekao da su stvorene mogućnosti za razmatranje prijedloga rast plata u realnom sektoru. Istakao je da je Vlada danas usvojila zakonska rješenja kojima će najniže plate biti povećane za 20 odsto, plate u srednjoj grupi za 10, a one najviše pet odsto.

“Krenuli smo sa obrazovanjem, zatim sa policijom, a sada imamo zakone koji se odnose na javnu upravu, obrazovanje i pravosuđe i svi će imati povećanje plata od Nove godine”, rekao je Višković.

Mišićeva je nakon sastanka rekla da je razgovarano o potrebi povećanja plata u Srpskoj, posebno najniže plate, te o izmjenama Zakona o radu, kako bi se mogla ostvariti određena prava, kao i o jačanju socijalnog dijaloga.

“Zatražili smo da plate budu povećane najmanje 10 odsto. Sve ispod toga je premalo. Naš zahtjev je da najniža plata bude 550 KM, a do drugog kvartala 2020. godine da bude 600 KM”, rekla je ona.

Mišićeva je istakla da Sindikat traži nastavak pregovora, jer želi da se dođe do dokumenta koji će omogućiti i zakonski garantovati rast plata svake godine.

“Cijenimo da Vlada treba da obezbijedi realan rast plata. Potrebne su izmjene Zakona o radu do kraja godine kako bi radnici u realnom sektoru ostvarili prava koja drugi radnici već imaju”, navela je ona.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić i ministri Srpske – finansija Zora Vidović, pravde Anton Kasipović, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!