Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Lijek Flavamed povučen sa tržišta BiH

Kako su naveli, navedena sumnja u neispravnost u kvalitet lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja

Sa tržišta BiH povučen je lijek Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina zbog sumnje u neispravnost u kvaliteta lijeka.

“Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o., nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kvalitet lijeka”, saopšteno je iz Agencije za lijekove BiH.

Kako su naveli, navedena sumnja u neispravnost u kvalitet lijeka odnosi se na neispravnost pakovanja, odnosno staklene flaše za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.

“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti”, kažu u Agenciji za lijekove.

Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H.

Na tržištu BiH u prometu je dostupna jedna serije istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitet lijeka.

“Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, navode.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button