Društvo

Sutra Sveti Vrači, koji su pomagali i liječili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, u narodu poznatim i kao Sveti Vrači.

Svetog Kozmu i Damjana smatraju zaštitnicima ljekarske profesije i brojne zdravstvene ustanove proslaviće svoju slavu.

Loading...

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi”, pa su u narodu poznati i kao sveti besrebrenici.

“Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima, liječeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Po smrti svetitelji su sahranjeni zajedno u mjestu Feremanu, shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i poslije smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lijekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!