Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Zeljković: Počela vakcinacija protiv gripa

U Republici Srpskoj danas je počela vakcinacija protiv gripa, a Institut za javno zdravstvo, u saradnji sa Fondom zdravstvenog oosiguranja, obezbijedio je 18.000 doza vakcine, od čega 15.000 doza za kategorije koje su oslobođene plaćanja, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da Institut ove, za razliku od prethodnih godina, prvi put vakcinaciju počinje sa četvorovalentnom vakcinom protiv gripa, koja pruža dodatnu sigurnost.

“Alelujemo na sve građane da se vakcinišu jer to omogućava veću zaštitu njih, njihove porodice i najbližih saradnika”, istakao je Zeljković i dodao da osobe koje rade sa ljudima imaju najveći razlog da se vakcinišu, kao i ugrožene kategorije.

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je novinarima da je važno spriječiti grip vakcinacijom.

“Ove godine na raspolaganju imamo četvorovalentnu vakcinu koja štiti od četiri virusa gripa za koje se pretpostavlja da će u ovoj sezoni biti dominantni”, istakla je Aćimovićeva.

Ona je rekla da je Fond zdravstvenog osiguranja ove godine obezbijedio 15.000 doza vakcine protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu.

Aćimovićeva je rekla da se osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinu vakcinišu u nadležnom domu zdravlja, a oni koje žele da se vakcinišu protiv gripa, a nemaju pravo na besplatnu vakcinu, to mogu da urade u Institutu za javno zdravstvo.

“Vakcinacija će biti svakodnevno vršena od 8.00 do 14.00 časova, a cijena je 22 KM”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je istakla da su plaćanja vakcinisanja oslobođeni pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari koji koriste insulinsku terapiju, oni koji su imali operacije na srcu.

“Plaćanja su oslobođena i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća”, rekla je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je navela da su plaćanja vakcinisanja oslobođene i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, pacijenti koji su završili hemioterapiju, HIV pozitivne osobe i oboljeli od side.

“Oslobođena su i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, te osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine”, rekla je Aćimovićeva.

Načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu Nina Rodić Vukmir rekla je da je grip virusno respiratorno oboljenje koje se javlja sezonski, svake godine, obično krajem jeseni i početkom zime.

“Grip se veoma lako prenosi, kako respiratornim putem, tako i kontaktom rukama, a najčešće tamo gdje ljudi borave u zatvorenom prostoru, poput škola, vrtića ili radnih mjesta”, kaže Vukmirova. 

 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button