Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

BiH sedma u svijetu po broju odlazaka džihadista u “Islamsku državu”

U studiji se navodi da su iz BiH, koja ima oko 3,5 miliona stanovnika, otišla 323 državljanina

BiH je sedma u svijetu po broju odlazaka džihadista u terorističku organizaciju “Islamska država”, u odnosu na broj stanovnika, podaci su istraživanja sprovedenog u Kraljevskom koledžu u Londonu.

U studiji se navodi da su iz BiH, koja ima oko 3,5 miliona stanovnika, otišla 323 državljanina, od kojih 81 maloljetnik i 61 žena, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

Pretpostavlja se da je tokom boravka u Siriji i Iraku posljednjih godina poginuo znatan broj državljana BiH, dok je u BiH zabilježeno da je poginulo 71 lice, među kojima tri žene i četiri maloljetnika.

U studiji se navodi da su muškarci iz BiH koji su se priključili terorističkoj organizaciji “Islamska država” u prosjeku imali 32 godine, za razliku od žena koje su imale 27 godina.

U ovom dokumentu se navodi da se u BiH sa područja koje je kontrolisala “Islamska država”, nakon njenog sloma, vratilo tek 46 muškaraca, šest žena i četiri maloljetna lica.

List podsjeća da je nedavno ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao da se u zarobljeničkim kampovima nalazi 100 muškaraca, 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma ove terorističke organizacije, a koji se mogu povezati sa BiH i imaju pravo na povratak.

Nedavno je stručnjak za međunarodnu bezbjednost Gordan Akrap ukazao da se BiH mora uozbiljiti i suočiti sa svim problemima koji je čekaju, među kojima je i pitanje radikalizma i ekstremizma, protiv čega se u ovoj zemlji ne preduzima ništa.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button