Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Izložba u Muzeju RS: Medijana dočarava život carskog imanja

BANJALUKA – “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog” naziv je izložbe Narodnog muzeja u Nišu koja će gostovati u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, gdje će je ovdašnja publika imati priliku da pogleda u periodu od 28. novembra tekuće godine do 21. januara 2020. godine.

Kako je saopšteno iz Muzeja Republike Srpke, izložba je rezultat međumuzejske saradnje, koja je dogovorena i ozvaničena potpisivanjem protokola o saradnji u Nišu 2018. godine.

“Antičko naselje Medijana nalazi se u južnom dijelu Srbije, na teritoriji današnjeg grada Niša, i predstavlja arheološko nalazište od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Višedecenijska istraživanja Medijane iznijela su na svjetlost dana ostatke rezidencijalnog kompleksa, koji je podignut uoči priprema za obilježavanje tridesetogodišnjice vladavine cara Konstantina Velikog”, dio je saopštenja Muzeja RS. U njemu je takođe naglašeno da je pomenuti značajni jubilej bio povod da se veličanstveno ukrasi Nais, rodni grad cara Konstantina, i da se na imanju u Medijani podigne luksuzan građevinski kompleks, u kojem će se organizovati razne državne aktivnosti tokom boravka rimskih careva u četvrtom vijeku.

“Izložba ima za cilj da posjetiocima predstavi rezultate dosadašnjih istraživanja Medijane i da dočara život koji se odvijao na ovom carskom imanju u kasnoantičkom periodu”, saopštava Muzej RS o izložbi čija je autorka Vesna Crnoglavac, arheolog, muzejski savjetnik i dugogodišnji istraživač Medijane. Tokom istraživanja ovog arheološkog lokaliteta evidentirano je postojanje dvadesetak objekata, od kojih su većim dijelom istraženi: vila sa peristilom, terme, skladište/vinski podrum, vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dvije ranohrišćanske crkve i nekropola. Naselje je uništeno u provali Huna 441 – 443. godine, a prostor Medijane bio je ponovo naseljen, ali u mnogo manjem obimu tek u srednjem vijeku. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i obavljanje državnih poslova, ali i kao poljoprivredno imanje. Na Medijani se sakupljao i dalje distribuirao porez u obliku namirnica, za izdržavanje carskog, vojnog i činovničkog aparata. Značaj Medijane može se sagledati kroz rezidencijalnu, administrativnu, ekonomsku i sakralnu funkciju.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button