Društvo

Brkić: Manje krivičnih djela, bezbjednost zadovoljavajuća

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području te uprave u februaru evidentirano smanjenje ukupnog broja izvršenih krivičnih djela za 14 odsto, u odnosu na uporedni period 2018. godine.

Brkić je rekao da je evidentirano manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 4,6 odsto, a saobraćajnih nezgoda za 2,4 odsto.

– U februaru nije bilo evidentiranih krivičnih djela ubistava i djela u vezi sa otuđenjima vozila, a riješeno je devet krivičnih djela razbojništava, kao i jedno djelo ubistvo u pokušaju – rekao je Brkić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da su oblasti kriminaliteta realizovane tri akcije, kao i 14 akcija iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.

– Uspješno je obezbijeđeno 17 javnih okupljanja i 41 sportska priredba – naveo je Brkić i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ta uprava.

On je rekao da je predmet u vezi sa ranijim dešavanjima na Trgu Krajine i navodima o upotrebi prekomjerne sile policijskih službenika prilikom okupljanja grupe “Pravda za Davida” upućen Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti koja će nakon provedenog postupka dostaviti ovoj upravi izvještaj.

– Mi ćemo u skladu s tim izvještajem preduzeti odgovarajuće mjere i radnje prema policijskim službenicima – rekao je Brkić.

On je rekao da su iz medija saznali da je saradnik narodnog poslanika Draška Stanivukovića – Ivan Begić podnio Okružnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv službenika ove uprave Miloša Bandića, ali da o tome još nisu zvanično obaviješteni.

Brkić je apelovao na građane, šumske radnike i poljoprivrednike da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa, zasada i mjesta na kojima usljed nekontrolisane vatre može doći do požara i ugrožavanja života ljudi i imovine.

Načelnik Sektora krim-policije u PU Banjaluka Darko Novković rekao je da je na području koje pokriva ta uprava u februaru evidentirano 151 krivično djelo, dok je u uporednom periodu 2018. godine bilo 176 krivičnih djela.

– Ukupno je riješeno 125 krivičnih djela ili 79 odsto – rekao je Novković.

On je pojasnio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 131 krivično djelo, što je za 5,1 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 138 krivičnih djela.

– Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 77,5 odsto – rekao je Novković.

On je istakao da je prijavljeno je 14 krivičnih djela protiv života i tijela, a rasvijetljenost ovih djela iznosila je 93 odsto.

Novković je istakao da su u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena četiri izvještaja kojima je obuhvaćeno isto toliko osumnjičenih lica.

– Podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih opojnih droga – rekao je Novković.

On je napomenuo da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno šest krivičnih djela, a podnesena su četiri izvještaja protiv pet lica.

– Izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta od oko 171.000 KM – rekao je Novković.

Načelnik Sektora policije u PU Banjaluka Radenko Stakić rekao je da su u februaru na području koje pokriva ta uprava evidentirana 83 slučaja narušavanja javnog reda i mira ili 4,6 odsto manje u odnosu na uporedni period 2018. godine.

– Evidentirano je 113 prekršaja, što je više za 2,7 odsto – rekao je Stakić.

On je dodao da su evidentirane 244 saobraćajne nezgode što je manje za 2,4 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 250 saobraćajnih nezgoda.

– U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, pet lica je teško povrijeđeno, a lakše 32 lica – rekao je Stakić.

On je naveo da su iz saobraćaja isključena 504 vozača, od čega 432 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!