Magazin

Evo šta znače brojevi od 1 do 7 na plastičnim flašama s vodom

Možda do sada niste obraćali pažnju na brojeve i oznake na plastičnim bocama, a one daju jasne informacije o tome od čega je boca napravljena. Zašto je to važno? Zato što određene hemikalije i materije iz same plastike mogu da pređu u vodu koju pijete i prouzrokovati zdravstvenu štetu vašem tijelu.

Ispod trougla na svakoj flaši često se nalazi i nalazi skraćena oznaka vrste plastike od koje je boca napravljena.

Broj 1 – oznaka PET ili PETE: boce s ovakvom oznakom su napravljene od najčešće korišćene plastične mase u potrošačkim proizvodima, a većina vode i bezalkoholnih pića nalazi se u ovakvim bocama. Boce napravljene od ove vrste plastike namjenjene su jednokratnoj upotrebi, jer višekratno korištenje povećava rizik od stvaranja bakterija na ivicama boce. Ujedno mogu sadržati teške metale i hemikalije koji narušavaju hormonalnu ravnotežu. PET plastiku je teško dezinfikovati, a visoka temperatura i deterdženti za suđe mogu uzrokovati otpuštanje hemikalija iz ovakvih boca.

Broj 2 – oznaka HDP ili HDPE: čvrsta plastika od koje se proizvode boce za mleko, ambalaža deterdženta za suđe, boce za ulje, neke igračke i plastične vrećice. Za sada nisu otkrivene nikakve hemikalije iz ove boce koje mogu biti opasne po zdravlje. Ujedno, boce s oznakom HDP ili HDPE mogu izdržati nešto više temperature. Smatra se kako je ova plastika najsigurnija za upotrebu.

Broj 3 – PVC ili 3V: mekana, savitljiva plastika koja se koristi za plastičnu ambalažu za hranu, boce za ulje za kuvanje, za igračke za djecu i kućne ljubimce, te kao ambalaža za mnoge proizvode široke potrošnje. Ovakva vrste plastike otpušta dvije vrste otrovnih hemikalija koje utiču na hormone u tijelu. Stručnjaci zato preporučuju alternative, kad god je to moguće.

Broj 4 – LDPE: ova vrsta plastike se ne bi smjela koristiti u proizvodnji boce. Nije dokazano da ispušta hemikalije u vodu, ali je vrlo savitljiva i lomljiva, stoga ako u trgovinama naiđete na ovu vrstu plastike, svakako je izbjegavajte jer bi prehrambena namirnica mogla sadržati i dijelove plastike.

Broj 5 – PP: česta oznaka na bijelim, prozirnim ili bocama u boji, odnosno vrsta plastike koja se često koristi za jogurte i voćne sirupe. Iako je polipropilen tvrda, ali lagana plastika koja predstavlja dobar vještački materijal otporan na toplotu, zagrijavanje u mikrotalasnoj ipak nije najsigurnije za zdravlje. Naime, ova vrsta plastike se prilikom zagrijavanja ne topi. Ujedno, ambalaža od ove vrste plastike predstavlja dobru barijeru protiv vlage, masti i hemikalija.

Broj 6 ili PS: polistiren je jeftina, lagana plastike sa širokim rasponom namene. Najčešće se koristi za izradu jednokratnih čaša za piće, posude za hranu za dostavu, kutije za jaja i plastičnog piknik pribora za jelo. Takva plastika oslobađa određene kancerogene tvari prilikom zagrijavanja. Takva plastika je sasvim neprikladna za spremanje hrane ili pića.

Broj 7 ili PC: koristi se kao oznaka za ostalu plastičnu ambalažu, stoga obuhvata sve plastične proizvode od polikarbonata (PC) i ”ostalih” plastika. Ovo je stoga najnesigurnija vrsta plastike jer se ne može znati sadrži li BPA ili ne. BPA označava bisfenol koji se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa čineći je fleksibilnom u tehnološkom pogledu. Hemijska struktura BPA srodna je ženskom polnom hormonu – estrogenu. Ovakva plastika se koristi za proizvodnju sportskih boca za vodu i posuda s hranom. Ovakvu ambalažu u oblicu boca ili posuda za hranu preporučljivo je izbjegavati.

(Srbijadanas)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!