Banjaluka

U utorak u Boriku brojna sportska takmičenja za osobe sa invaliditetom

02.12.2019.02.12.2019.U utorak u Boriku brojna sportska takmičenja za osobe sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom biće obilježen u utorak 3. decembra, kada će u dvorani Borik biti održani tradicionalni sportski susreti invalida. Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je u 10.30 časova.

Loading...

Kako je najavljeno, biće održana takmičenja u šahu, pikadu, visećoj kugli i stonom tenisu, a organizator manifestacije je Gradski odbor udruženja invalida banja Luka.

  • Svake godine organizujemo sportske igre i obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invalididtetom sa ciljem razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućava dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti za osobe s invaliditetom – kažu u ovom udurženju.

Grad Banja Luka nastoji da prepozna potrebe lica sa invaliditetom i da pomogne u izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom sa ostalom populacijom.

  • To je vidljivo kroz niz aktivnosti kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera, otvaranje vrtića za djecu sa posebnim potrebama, adaptacija osnovnih i srednjih škola za redovno pohađanje škole, otvaranje biblioteke za slijepe, adaptacija u objektima Univerziteta u Banjoj Luci te uvođenje socijalnih usluga – rečeno je u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Dodaju da su nove socijalne usluge (dnevni centri, kućna njega, personalna asistencija, prilagođen prevoz i slično) uticale na veću socijalizaciju osoba sa invaliditetom.

  • U prošloj godini pokrenute su dvije nove socijalne usluge – dnevno zbrinjavanje omladine i odraslih lica sa smetnjama u psihofizičkom razvoju i savjetovanje djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja. Takođe, Grad direktno sufinasnira programske aktivnosti ovih udruženja, a mogu ostvariti dodatna sredstva konkurisanjem na javni poziv grada za dostavljanje odgovarajućih projekata. Većina udruženja podržana je i dodjeljivanjem poslovnih prostora od strane Grada pod posebnim uslovima – kažu u nadležnom odjeljenju.

 

 

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!