Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

„Voda 2“: Na proljeće izgradnja 50 kilometara novih vodovoda

02.12.2019.02.12.2019.„Voda 2“: Na proljeće izgradnja 50 kilometara novih vodovoda

Na proljeće iduće godine započeće realizacija novog, velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja pod nazivom „Voda 2“, u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

On je najavio da novi projekat, pored već započete „Vode 1“, treba da obezbjedi stabilno vodosnadbijevanje za 1.620 domaćinstava, te da vrijednost ove faze radova iznosi oko 12 miliona KM.

  • Konačni cilj je da više od 40.000 stanovnika u naredne tri godine dobije stabilno snabdijevanje vodom, u okviru najvećeg projekta vodosnadbijevanja u novijoj istoriji Banje Luke – rekao je Radojičić.

Ovaj, složeni projekat podijeljen je u tri faze: „Voda 1“, „Voda 2“ i „Voda 3“. Vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i osam miliona KM na donaciju Evropske unije.

-Kroz ove projekte, obezbijedićimo da preko 95 odsto stanovništva grada ima stabilno vodosnabdijevanje – kazao je Radojičić predstavljajući projekat „Voda 2“, za koji će se Odluka o izdvajanja sredstava iz kredita EBRD-a, naći pred Skupštinom grada na zasjedanju 11. decembra.

Ukoliko gradski parlament donese ovu odluku, slijedi potpisivanje sporazuma sa EBRD-om, izbor izvođača radova i realizacija na terenu već na proljeće.

Projekat „Voda 2“ obuhvata gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici Srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama koje ove godine Grad radi svojim sredstvima, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda i poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića.

U okviru ovog projekta, nova kanalizaciona mreža biće izgrađena u Kuljanima, Adi (Ulica Dujka Komljenovića), Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Radojičić je podsjetio da je „Vodom 1“, čija je realizacija započela jesenas, do 2021. godine treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

-Od desetak pojedinačnih projekata koji su u ovom paketu, vrijednosti osam miliona KM, u toku su radovi na velikom sistemu Česme 3 i 4 i na dijelu daljih vodovoda sa Crnog vrela na pravcu od Đurića glavice, rezervoara ka Gornjoj Piskavici – naveo je on.

Preostaje, da se u tom istom paketu, uđe u radove na drugom podsistemu „Crnog vrela“ – Bronzani majdan gdje će biti izgrađeni novi rezervoari, zatim gradnja kanalizacije na Laušu-Pobrđu, vodovod visinske zone naselja Zeleni vir i dva manja vodovoda u Lazarevu i Krminama.

Uporedo s tim, kako je naglasio – trenutno se utvrđuju prioriteti za projekat „Voda 3“, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

-Već sada znamo da je potrebno raditi novi, veliki rezervoar na Starčevici od 2.500 kubika koji će se odnositi na preko 25.000 stanovnika, zatim sekundarnu vodovodnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te završetak vodovodnog sistema Grab. Najviša kota na koju treba izaći jeste Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka. Tu su i vodovodni sistem Bočac 3 visinska zona i jedan set vodovoda po manjačkom platou: Donja Kola, Ledenice-Racune, Gornji Lusići, Šipke, Cvijetići, Kadina Voda, Vilusi i Pavići – zaključio je Radojičić.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button