Politika

Srpska neće dati saglasnost na članstvo u NATO

U Ljubljani je u toku sastanak članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića sa delegacijom Državnog zbora Slovenije na čelu sa predsjednikom Dejanom Židanom.

Članovi Predsjedništva BiH razgovaraju sa delegacijom slovenačkog parlamenta o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Sloveniji, kao i zemaljama regiona, te evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Loading...

Dodik je na sastanku ukazao na činjenicu da EU stalno usložnjava procedure prema zemljama na Zapadnom Balkanu, te naglasio da je potreban fleksibilniji odnos članica Unije prema ovom regionu.

– Moraju da dođu neki stimulansi iz EU za nas, jer usložnjavanje procedura i podizanje kriterijuma ne vodi ničemu – ocijenio je Dodik na sastanku sa slovenačkim parlamentarcima.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da u BiH nema konsenzusa u vezi sa članstvom u NATO savez, te da Republika Srpska ostaje pri stavu o vojnoj neutralnosti.

– Mi u Republici Srpskoj ne možemo da damo saglasnost za članstvo u taj vojni savez, prije svega, zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom čije će strašne posljedice osjećati ne samo današnje generacije nego i mnoge poslije nas – naglasio je Dodik.

On je ukazao i da je migrantska kriza veoma teško unutrašnjo-političko pitanje u BiH.

– Mi u Republici Srpskoj nećemo da otvorimo stacionare za migrante. To pitanje treba rješavati u Grčkoj i Bugarskoj koje su u EU i preko kojih nama dolaze migranti. Mi nemamo ni uslova niti želimo da se oni zadržavaju u BiH – konstatovao je Dodik.

On je u razgovoru sa slovenačkim parlamentarcima naglasio da treba njegovati dobre odnose parlamenata i raditi na jačanju saradnje što je od velikog značaja za zemlje regiona.

Ranije danas članovi Predsjedništva BiH položili su vijenac na Spomenik žrtvama ratova na Kongresnom trgu, a potom su zajedno sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom svečano otkrili Klupu prijateljstva.

Članovi Predsjedništva sastali su se sa Pahorom, nakon čega je održana konferencija za novinare.

U toku dana članovi Predsjedništva BiH trebalo bi da posjete Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina /ITF/ i pogledaju izložbu fotografija “Deset godina rada ITF-a u BiH na polju deminiranja”, dok je za 19.00 časova planirana svečana večera koju u čast Predsjedništva BiH priređuje predsjednik Slovenije.

Srpski član Predsjedništva BiH u 16.00 časova posjetiće Crkvu Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!