Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Njegovati kulturu pamćenja i sjećanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Izraelu, razgovarala je sa ministrom obrazovanja Izraela Rafi Perecom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Međunarodne škole Holokausta u Jad Vašemu.

“Značaj koji Jad Vašem ima u memorijalnom kontekstu nemjerljiv je i neuporediv sa bilo kojim drugim mjestom na svijetu, kao i da su, kroz naučno-istraživački pristup, na najbolji način  doprinijeli širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Istakla je da su znanja koja profesori istorije i srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske stiču u Jad Vašemu veoma važna, posebno jer je i srpski narod kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja.

“Naša je dužnost da na pravi način upoznamo mlade generacije sa stradnjima, posebno sa stratištem u Donjoj Gradini, kao i drugim memorijalnim mjestima, kako bismo njegovali kulturu pamćenja i sjećanja”, rekla je Natalija Trivić i izrazila zadovoljstvo što će Memorijalni centar Jad Vašem 27. januara u Muzeju Republike Srpske prirediti izložbu pod nazivom “Šoa – Кako je to ljudski bilo moguće” posvećenu Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Ministar Natalija Trivić prisustvovala je i otvaranju seminara za profesore srpskog jezika i književnosti i istorije o izučavanju Holokausta, koji je organizovan u Međunarodnoj školi Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Naglasila je da će nova saznanja koja profesori dobiju o principima i metodologiji ovog vida obrazovanja, umnogome koristiti i u formiranju savremenog pristupa i oblika rada u nastavnoj praksi prilikom prenošenja znanja o patnjama srpskog naroda, koji je kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja. 

“Profesori stiču znanja na kojima treba insistirati primjenjujući ih u našem obrazovnom sistemu, i to: kako podučavati đake o Holokaustu i stradanju na primjerima iz umjetnosti, kroz analizu književnih i literarnih tekstova, filmova, slika i svjedočanstava, a posebno posjetama memorijalnih mjesta i stratišta, naročito u Republici Srpskoj”, pojasnila je Trivićeva.

U Jerusalimu boravi 20 profesora istorije i srpskog jezika i književnosti, kao i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji pohađaju sedmodnevni seminar o izučavanju Holokausta u Međunarodnoj školi Holokausta Jad Vašem.

Ministar Natalija Trivić zajedno sa učesnicima seminara posjetila je i Memorijalni muzej Jad Vašem.  

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button