Region

Na Svetoj Gori otkrivene kosti žene

Na Svetoj Gori, gdje je ženama zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene na terotoriji manastira Pantokrator, prenosi beogradska Politika.

List navodi da je američki antropolog Lora Vin Antikas, koja je bila pozvana da ispita kosti pronađene ispod kapele Svetog Atanasija na Svetoj Gori pokraj zidina manastira Pantokrator, zaključila da je riječ o ostacima ženske osobe.

Loading...

Poslije višemjesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenesene, i to pažljivo, s prvobitnog mjesta sahrane.

Predstavnici manastira Pantokrator zatražili su da se tvrdnje provjere najsavremenijim metodama, jer je teško objasniti ko je ta žena i kako su se uopšte njene kosti našle na Svetoj Gori.

Ukoliko dodatne analize potvrde teoriju, to će biti prvi slučaj da su se posmrtni ostaci jedne žene našli na Svetoj Gori.

Јedno od mogućih objašnjenja jeste da su u vrijeme divljanja pirata na Egeju, monasi, iako rijetko, vrata manastira otvarali i ženama, koje su tu našle pribježište.

Grčki mediji pišu da je, prema legendi, jedan srpski kralj – car Dušan Nemanjić, bježeći od nevolja, svoju suprugu Јelenu Kantakuzinu doveo na Svetu Goru, ali da su sve vrijeme njenog boravka postavljani tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula svetu zemlju.

Američki antropolozi naglašavaju da su u kapelu sa drugog mjesta prenesene i sahranjene kosti najmanje sedmoro ljudi i da je po načinu na koji je to učinjeno, očigledno riječ o važnim ličnostima.

Nađene kosti predate su laboratoriji naučnog centra “Demokrit”, gdje će u toku narednih nekoliko mjeseci biti sprovedena dopunska istraživanja koja bi trebalo da daju precizan odgovor i potvrde ili opovrgnu tvrdnje o ženskim kostima.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!