Društvo

Višković: Građani Srpske u bolnicama u Srbiji biće tretirani kao domaći pacijenti

Građani Srpske će od naredne godine u bolnicama i kliničkim centrima Srbije biti tretirani kao domaći pacijenti, čime će se stvoriti značajne uštede u našem zdravstvenom sistemu, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković, ističući da Vlada ovih dana završava izmirenje obaveza prema zdravstvenom sistemu Srbije.

– Nakon toga će fondovi zdravstvenih osiguranja Srpske i Srbije potpisati sporazum koji će omogućiti našim građanima da prilikom liječenja u tamošnjim zdravstvenim ustanovama budu tretirani kao domaći pacijenti. To znači da će zdravstvene usluge, koje budu pružane našim građanima u Srbiji, biti za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj do sada – rekao je Višković u intervjuu za Srpskainfo.

Loading...

Kada je riječ o prvoj godini rada Vlade, premijer je rekao da su postignuti dobri rezultati, ali da bi ocjenu trebalo da daju socijalni partneri, privrednici i građani.

– Sama činjenica da smo imali rebalans budžeta koji je za 60,6 miliona KM veći od prvobitno usvojenog budžeta, dobar je pokazatelj našeg rada. Pored toga, statistički podaci pokazuju da imamo najveći broj zaposlenih u Srpskoj i najveću pokrivenost uvoza izvoza od kada se taj podatak mjeri kod nas. Takođe, prosječna plata je porasla i sustigla onu u FBiH. Ova Vlada je povećavala plate i pravila benefite i podsticaje privredi, te uredno servisirala sve obaveze. Budžet je stabilan i likvidan – rekao je Višković.

On je podsjetiti na problem u raspodjeli prihoda od PDV, čime je Srpska u ovoj godini oštećena za 35 miliona KM.

– Da smo imali taj novac, tada bi rebalans budžeta u ovoj godini bio uvećan za skoro 100 miliona KM – istakao je Višković.

On je dodao da je u ovoj godini došlo i do povećanja stranih investicija u Srpsku i da mnoge strane kompanije žele da presele svoje pogone i rade u Srpskoj.

– U narednom periodu imaćemo razgovor sa jednim ozbiljnim investitorom iz Austrije koji želi da preseli svoju proizvodnju iz Poljske u Laktaše. Već imamo neke privredne subjekte koji su preselili u Srpsku svoje pogone iz Poljske, Hrvatske, Rumunije i slično – naveo je premijer Srpske.

Višković je naveo da je neformiranje vlasti na nivou BiH u proteklih 12 mjeseci dovelo do određenog zastoja projekata planiranih u ovoj godini.

– Primjera radi, više od deset mjeseci se čeka da se u Parlamentarnoj skupštini BiH verifikuje kreditno zaduženje za izgradnju auto-puta na koridoru 5c u vrijednosti od 150 miliona evra. Da je to išlo nekim svojim tokom, danas bi imali uvedenog izvođača na toj dionici – naglasio je on.

Višković najvećim uspjehom u prvoj godini rada Vlade smatra to što je planirani budžet za narednu godinu uvećan za 168 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

– To se nikada ranije nije desilo. To je omogućilo da rastu plate, penzije i druga davanja, te da se podrže sva ona pitanja o kojima smo ranije govorili. Sve ono što sam rekao u ekspozeu i što smo napravili u planu rada Vlade za 2019. godinu mi smo realizovali ili započeli realizaciju u preko 80 odsto – istakao je predsjednik Vlade Srpske

Naglasio je da ostatak mjera nije realizovan zbog neformiranja vlasti na nivou BiH i FBiH.

– Od onoga što smo realizovali mogu da izdvojim činjenicu da povećavamo iznos za podsticaj za poljoprivredu, porodicama sa troje i više djece dajemo besplatne udžbenike od 2. do 9. razreda. Sa Savezom opština i gradova Srpske dajemo socijalno ugroženoj djeci besplatne udžbenike, svim redovnim studentima biće omogućeno besplatno školovanje, a kroz budžet ćemo obezbijediti i milion maraka za vrhunske sportiste. Takođe, uveli smo i kreditnu liniju za mlade do 35 godina za njihovo samozapošljavanje i slično – naveo je Višković za Srpskainfo.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!