Društvo

Šeranić: Institut da postane lider u javnom zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić smatra da Institut za javno zdravstvo Srpske treba da se pozicionira kao lider u javnom zdravstvu, te da ostvaruje još bližu saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i regionu.

Šeranić je tokom posjete Institutu razgovarao sa direktorom ove ustanove Miodragom Marjanovićem o poslovanju, trenutnim aktivnostima, te planovima za budući rad, kao i o poteškoćama kada je riječ o prostornim kapacitetima regionalnih centara, ali i u samom Institutu u Banjaluci.

Na sastanku je bilo riječi i o izmjenama u sistemu organizacije javnog zdravstva u Republici Srpskoj, kao i o unapređenju nadzora nad zaraznim bolestima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Posebna tema razgovora bila je trenutna epidemiološka situacija kada je riječ o gripu. Predstavnici Instituta upoznali su ministra o aktivnostima koje su preduzete radi nadzora nad gripom, te o podacima o broju oboljelih.

Uočava se dalji pad broja prijavljenih oboljelih pacijenata iz sve tri grupe infekcija, što odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji, navodi se u saopštenju.

Šeranić je posjetio i laboratorije u službama za mikrobiologiju i sanitarnu hemiju gdje se informisao o velikom broju uzoraka hrane, vode i predmeta opšte upotrebe koje laboratorije svakodnevno analiziraju.

Bilo je riječi i o stalnim naporima Instituta da održi akreditaciju postojećih i akredituje nove metode laboratorija Instituta.

Marjanović je naveo da ova ustanova trenutno ima 310 akreditovanih metoda, te naglasio da je Institut uvijek imao veoma dobru saradnju sa Ministarstvom i da se nada da će tako biti i ubuduće.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!