Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

„Banja Luka ljudskog lica“: Veliki planovi za iduću godinu

30.12.2019.30.12.2019.„Banja Luka ljudskog lica“: Veliki planovi za iduću godinu

Veliki projekt „Banja Luka ljudskog lica“, usmjeren na pobošanje kvaliteta života za široku populaciju, biće nastavljen i u idućoj godini, sa velikim brojem planiranih aktivnosti, najavljeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Igor Radojičića i predstavnika četrdesetak organizacija i institucija.

Radojičić je naglasio da je u projekat uključen veliki broj institucija i organizacija iz domena civilnog sektora, ističući da se radi o fleksibilnoj platformi, koja se konstatnno nadograđuje.

  • Platforma je uglavnom posvećena djeci, mladima, starijim osobama, humanizaciji prostora, ali i zdravlju stanovništva i bezbjednosti grada. Iz toga su nastale desetine pojedinačnih projekata čija relaizacija je u toku – rekao je Radojičić.

Koordinator projekta Sonja Stančić, kazala je da se ovaj projekt provodi već devet mjeseci.

  • U sljedećoj godini, predstoje nam razgovori sa privrednim sektorom i stranim donatorima, kako bi i oni našli svoj interes da učestvuju u ovome. Program je prepoznat kao nešto što je inovativno i drugačije – naglasila je Stančić. U ovoj platformi, značajno mjesto zauzima i projekat preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva pod nazivom „Za tvoje dobro“ koji sprovodi Dom zdravlja. Direktor ove ustanove Nevena Todorović, ističe da je u prva tri mjeseca ove akcije pregledano oko 1.300 sugrađana i da će pregledi biti nastavljeni i u idućoj godini. Sa svoje strane, Grad Banja Luka obezbjedio je 600.000 KM za nastavak ovih aktivnosti.
  • Tokom dosadašnjih pregleda, kod 70 naših sugrađana utvrđena je sumnja na maligne bolesti, te smo te nalaze proslijedili na dalja medicinska ispitivanja. Ove cifre jasno govore o tome koliko je opravdan ovaj projekat, koji će biti nastavljen i 2020. godine, kad će biti pregledano više od 20.000 naših sugrađana – kazala je ona.

Ilija Trninić, iz instituta „Perpetum mobile“, ocijenio je da je u godini na izmaku mobilisana zajednica i da je zaživjela platforma između vladinog i nevladinog sektora.

  • Ta saradnja je rezultrirala konkretnim projektima. U sljedećoj godini ćemo razgovarati kako da poboljšamo kvalitet usluge u Banjoj Luci i da doprinesemo održivosti NVO sektora – izjavio je Trninić.

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković, rekao je da su male intervencije originalni banjalučki projekat i da već postoji interes da se širi i na druge lokalne zajednice u našem okruženju.

  • Uspostavili smo komunikaciju i sa kolegama iz cijelog svijeta tako da platfrma ima budućnost. To je ozbiljan proces koji traži vrijeme i mi ćemo u narednoj godini ponuditi partnerima da zajednički stvaramo nove projekte, a mi već imamo u planu osam malih intervencija na području grada – zaključio je Stanković.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button