Politika

U Vladi Srpske sumiraju utiske za 2019. godinu

Na pragu Nove Godine, sumiraju se utisci i uspjesi iz 2019 godine. Bila je dinamična, nimalo jednostavna i puna izazova, kažu u Vladi Srpske. Za ministarstvo unutrašnjih poslova kažu bila je uspješna.

“Možemo da kažemo da smo uradili mnoge stvari u ovoj godini, što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, na obučavaju, spremanju mladih policajaca koji se već nalaze širom Srpske, na našim ulicama. I evo jedan događaj koji možemo da kažemo da je vrlo bitan za budućnost MUP-a je formiranje Žandarmerije”, kaže ministar unutrašnjih poslova, Dragan Luka. 

Loading...

Vrijedno su radili i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevisnarstvo i ekologiju, i u MInistarstvu za evropske integracije i međuanrosnu saradnju. Najviše je, kažu, profitirala Republika Srpska. 

“mnogo bespovratnih sredstava smo uspjeli obezbijediti što nismo mogli planirati u ovoj kalendarskoj godini. I sve projekte koje realizujemo, mogu sa zadovoljstvom reći da je to iz bespovratnih sredstava”. kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Ono što je svakako ostavilo najznačajniji utisak jeste da je Republika Srpska izvršila prva svoje obaveze u odgovoru na upitnik od strane  Evropske KOmisije i potpom što je uslijedilo jeste mišljenje koje je Evropska komisija objavila u maju”, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Posla je bilo u resorima kulture i prosvjete, porodice, omladine i sporta. Mnogo je toga što tek slijedi, a što će uveliku olakšati život najmlađima, omladini i mladim branim parovima. 

“U predškolskom vaspitanju i obrazovanju, radili smo na proširenju obuhvata djece kroz program pred polazak u školu, naime za svu djecu koja nisu pohađala vrtiće. Tako da smo imali veliki broj djece, ukupno oko četiri i po hiljade koji nisu pohađali predškolske ustanove, bili su uključeni kroz besplatan program pred polazak u školu”, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Radili smo na brojnim zakonskim rješenjima, uopšteno na strateškim dokumentima, na rješenjima, bili smo dosta na terenu s anašim građananima. Realizovali smo brojne projekte. Za neke od projekata smo počeli sa realizacijom, za neke imamo nove ideje, nove planove”, kaže Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Nije bilo lako pregovarati sa sindikalcima i poslodavcima, ali je na kraju dogvorena i naniža plata u Srpskoj. Bolji uslovi za radnike i boračku populaciju, tek slijede. 

“Imali smo u programu pet zakona. Istina, nismo ih realizovali sve, realzovan je upotpunosti Zakon u posredovanju u zapošljavanju jedan vrlo važan sistemski zakon koji će omogućiti svi oni aktivni tražioci posla, od onih koji su na birou bili iz drugih razloga”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Punomparom radilo se i na lokalnim nivoima. Banjaluka se već pohvalila realizovanim infrastrukturnim projektima, ali i većim brojem zaposlenih. 

“Ja smislim da je ovo bila, kad se na kraju sabere, jedna dobra godina za Banjaluku. Pogotovo ako posmatramo da je devetnaeste bilo više posla i više ulaganja nego osamnaeste, osamnaeste više nego sedamnaeste, znači imamo pozitivan trend što je izuzetno važno. Banjaluka ima uspon u svim parametrima, povećan broj zaposlenih”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Kad se podvuče crta, 2019. bila je dobra godina, kažu nadležni. Ipak, posao tek slijedi, jer su planeri i  popunjeni datumi za 2020.-u godinu odavno spremni.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!