Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Srušeno 10 bespravno izgrađenih objekata u Banjaluci

BANJALUKA – Deset objekata na području grada srušeno je ove godine zbog bespravne gradnje i neposjedovanja građevinske dozvole, potvrdili su za “Nezavisne” u Urbanističko-građevinskoj inspekciji.

Prema njihovim riječima, od 1. januara do 31. oktobra izvršena su 2.074 inspekcijska nadzora i doneseno je 105 rješenja, od čega 82 rješenja o rušenju objekata.

“Porušeno je 10 objekata, a za ostala 72 podnesen je zahtjev za legalizaciju, te će se izvršenje rješenja nastaviti nakon pravosnažno okončanog postupka legalizacije”, kazali su u ovoj inspekciji.

Dodali su da je veliki broj objekata za koje je doneseno rješenje o rušenju građen u od 1980. do 2013. godine.

“Na teritoriji grada investitori najčešće bespravno pokušavaju graditi pomoćne objekte i ograde te individualne stambene objekte i stambene dogradnje individualnih objekata i prema procjenama smanjuje se broj bespravno započetih objekata”, istakli su u ovoj inspekciji.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove rekli su da su kaznenim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju predviđene kazne za učesnike u građenju koji radove izvode bez prethodno pribavljene građevinske dozvole.

“Kazne su od 5.000 do 30.000 KM za pravno lice i od 500 do 5.000 KM za fizičko lice”, rekli su u ovom odjeljenju. Tokom prošle godine donesena su rješenja o rušenju 126 objekata na području grada koji nisu imali građevinsku dozvolu, od čega je srušeno njih 27.

Objekti bez dozvole građeni su većinom u rubnim dijelovima grada, najviše ih se nalazi u naseljima Motike, Kuljani i Priječani, a to su uglavnom kuće, poslovni prostori, garaže i ograde.

Među objektima koji su srušeni prošle godine zbog neposjedovanja građevinske dozvole je i ugostiteljski objekat “122 Club” u naselju Nova varoš, koji je bespravno izgrađen na gradskoj zemlji još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Na tom mjestu je navodno planirana izgradnja stambene zgrade, a na gradskoj zemlji je ostao toliko godina zahvaljujući dugim sudskim sporovima.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button