Društvo

Kako Božić proslavljaju u drugim zemljama

Još neke zemlje koje proslavljaju Božić 7. januara su Bjelorusija, Egipat, Etiopija, Gruzija, Rusija, Ukrajina…

RUSIJA: Na praznik porodica se okuplja oko trpeze, na kojoj se nalazi 12 vrsta jela u čast dvanaestorici apostola. Bijela tkanina se koristi na stolovima za večeru koja u nekim zemljama simbolizuje čistoću. Slama se takođe stavlja po stolovima i ona simbolizuje jednostavnost i skromnost Hristovog rođenja. Rusi badnjak nazivaju sočeljnik, po riječi sočivo, jelu koje je obavezan dio prazničnog ručka.

BJELORUSIJA: Proslava Božića u Bjelorusiji, u kojoj ima više od 1.100 pravoslavnih hramova, fokusirana je na učestvovanju u liturgijama, posjeti vašarima i dijeljenju slatkiša. Večera za Badnje veče počinje pojavljivanjem prve zvijezde na nebu, nakon čega se stavlja slama ispod stolnjaka i iznosi jelo. Jedan od najraširenijih božićnih običaja je ­da žene obilaze domove i pjevaju koljadke, što je paganski običaj kojeg Bjelorusi nisu htjeli da se odreknu, već su ga vezali za Božić.

GRUZIJA: Gruzini na ovaj dan idu na Alilo, masovnu šetnju ulicama, pri čemu su obučeni u posebnu svečanu odjeću. Pri tome, čestitaju jedni drugima praznik i dijele najmlađima slatkiše. Božićna jelka (čičalaki) napravljena je od mekanog materijala, a njene grane su “ukovrdžane”. Ponekad se umjesto nje može vidjeti grana lješnika koja je oblikovana kao drvo života i ukrašena slatkišima i voćem.

UKRAJINA: Kada djeca na nebu ugledaju istočnu zvijezdu, koja podsjeća vjernike na Tri mudraca, u domovima počinje sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je star običaj nazvan diduh (djedov duh). Nakon što se svi ukućani pomole, domaćin kaže: “Hrist je rođen”, na šta od porodice dobija odgovor: “Slavimo ga”. Slijedi obrok čiji su neizostavni dijelovi boršč, četvrtasta kutija domaćeg pudinga, mlijeko, knedle sa pečurkama ili kupusom i krompirom.

ETIOPIJA: Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta. Na dan Božića hrišćani oblače bijelu odjeću, a mnogi se odlučuju da tog dana nose tradicionalnu odoru šama, napravljenu od pamuka i ukrašenu svijetlim prugama pri krajevima. Obilježavanje Gane počinje u četiri časa ujutro, a ove svečanosti praćene su igrom dječaka sličnom hokeju koja se, takođe, zove gana.

EGIPAT: Oko 15 odsto stanovništva ove afričke zemlje spada u hrišćane, a većina ovog dijela populacije spada u Kopte, koji Božić proslavljaju u januaru. Kao i kod većine drugih naroda koji proslavljaju ovaj praznik, on je kod Kopta dan radosti i ljubavi, druženja i poštovanja, pa se vjernici u svojim domovima okupljaju kako bi ga zajedno proslavili.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!