Politika

Bariša Čolak odbio mandat u Predstavničkom domu BiH

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak odbio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će sve do izbora novog saziva ostati na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Informacija o tome da je Bariša Čolak odbio mandat potvrđena je za Klix.ba iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je Čolakov mandat u državnom parlamentu dodijelila bivšoj poslanici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Darijani Katić.

Čolak je trenutno jedini član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da je Safet Softić iz SDA prihvatio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da je Ognjen Tadić iz DNS-a izabran za člana Vijeća naroda RS.

Još uvijek aktuelni saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nastaviće funkcionisati sve do izbora novog saziva, a još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogli biti imenovani novi delegati u gornjem domu državnog organa zakonodavne vlasti.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije donijela odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji je nužno popuniti zbog izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Što se tiče RS, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjediće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Zanimljivo je što je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH odbila i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. I ona će isto kao i Čolak do daljnjeg ostati na čelu organa zakonodavne vlasti.

Iz CIK-a je potvrđeno da je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić prihvatio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je dobio kao kandidat na listi HDZ-a BiH.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!