Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Da li Netfliksove 24 nominacije znače novo doba Oskara?

Striming video-servis Netfliks imaće drugu priliku da na dodjeljivanju Nagrada američke filmske akademije sljedećeg mjeseca preuzme glavnu nagradu filmske industrije od tradicionalnih holivudskih filmskih studija.

Dva Netfliksova filma, mafijaški ep “Irac” i bračna drama o razvodu “Priča o braku”, osvojili su nominacije za Oskara za najbolji film koji će biti dodijeljen 9. februara. Netfliks je dobio ukupno 24 nominacije, više nego bilo koji drugi producent, prenosi Reuters.

Gigant Silicijumske doline boriće se za Oskara protiv holivudskih studija starih preko jednog vijeka, uključujući Juniverzal pikčers, Vorner bros i Kolumbija pikčers.

Mračna priča o porijeklu stripskog junaka “Džokera” vodi sa 11 nomancija. “Irac”, Juniverzalov epski “1917” o Prvom svjetskom ratu i film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, koji je producirala Kolumbija, dobili su po 10.

Osvajanje Oskara za najbolji film poboljšalo bi reputaciju Netfliksa u filmskoj industriji i dalo bi mu nova prava u sve jačoj konkurenciji u borbi za gledaoce. Kompanija je počela s izdavanjem originalnih filmova 2015. godine i pokušava da izgradi kolekciju prestižnih filmova zajedno sa desetinama svojih komedija, trilera i akcionih spotova.

No, pionir digitalnog videa razljutio je vlasnike bioskopa insistirajući da njegovi filmovi budu dostupni za strimovanje istovemeno ili nekoliko nedjelja nakon prikazivanja u bioskopima.

Glavni bioskopski lanci usprotivili su tome i odbili su prikazivanje Netfliksovih filmova. Ta praksa je takođe natjerala članove filmske akademije na debatu o tome kako da definišu film.

Prošle godine Netfliksova “Roma” nominovana je za najbolji film, ali nije pobijedila.

Filmski kritičar Oven Glajberman predviđa je da će servis za striming ponovo izgubiti u trci za glavnu nagradu od “1917” ili “Bilo jednom u Holivudu”, dok, kako tvrdi, “Irac” nema “to što je potrebno da pređe liniju”.

Za “Irca”, koji govori o nestanku vođe sindikata Džimija Hofa, Martin Skorceze dobio je nominaciju za najboljeg režisera, a Al Paćino i Džo Peši za sporedne uloge.

Zvijezde filma “Priča o braku” Skarlet Johanson i Adam Drajver, koji igraju šou-biznis par koji vodi borbu za razvod i starateljstvo, dobili su nominacije za glavne uloge.

Među ostalim Netfliksovim filmovima, “Klaus” i “Izgubio sam tijelo”, nominovani su u kategoriji najbolji animirani filmo.

Biografski film “Dvojica papa” dobio je tri nominacije.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button