Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Naučnici otkrili ćeliju u ljudskom imunom sistemu koja liječi sve vrste raka

Novootkriveni dio našeg imunog sistema mogao bi se koristiti za liječenje svih vrsta raka, tvrde naučnici. Eksperti kažu da je ovo otkriće vrlo uzbudljivo iako je u ranoj fazi istraživanja.

Tim s Univerziteta Kardif otkrio je metodu koja uništava rak prostate, grudi, pluća i ostalih organa u laboratorijskom testiranju. Otkriće je objavljeno u časopisu “Nature Immunology”, a navodi se kako još nije testirano na pacijentima s naglaskom da ima ogromni potencijal.

Kako piše BBC, imuni sistem je naš prirodni odbrambeni mehanizam od infekcije, ali i napada ćelija raka. Naučnici tragaju za nekonvencionalnim i ranije neotkrivenim načinima kako imuni sistem napada tumore. Otkrili su da je T-ćelija u ljudskoj krvi. To je imunološka ćelija koja može skenirati tijelo da procijeni postoji li prijetnja koju je potrebno eliminisati. Razlika je u tome što ova ćelija može napasti razne vrste raka.

“Ovdje imamo šansu da liječimo svakog pacijenta. Ranije se vjerovalo da je ovo moguće. Ovo povećava mogućnost liječenja raka jer je to T-ćelija koja je sposobna da uništi različite vrste raka širom populacije”, rekao je istraživač Endru Sjuel za BBC.

T-ćelije imaju receptore na površini koji im omogućavaju da “vide” na hemijskom nivou. Sada se istražuje na koji način to radi.

“Prvi smo koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MRI1 u ćelijama raka, što ranije nije urađeno i ovo je prvo istraživanje ovakve vrste”, rekao je naučnik Geri Dalton.

Ideja je da se uzme uzorak krvi od pacijenata koji boluju od raka i da se njihove T-ćelije izvađene i potom genetski modifikovane kako bi bile reprogramirane da postanu receptor za otkrivanje raka. Nadograđene ćelije uzgajale bi se u ogromnim količinama u laboratorijama i zatim bi bili vraćene u pacijenta. Procedura je ista kao i kod CAR-T terapija.

Međutim, istraživanje je testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratorijama, a prije nego počnu eksperimenti na ljudima potrebno je još sigurnosnih provjera.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button