Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Počela gradnja vodovoda u Lazarevu

U dvije ulice na području Lazareva počela je izgradnja novih vodovoda, u okviru velikog projekta pod nazivom “Voda 1”.

U okviru ovog projekta, u ovoj godini biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području.

Dok se, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, uveliko radi na izgradnji vodovoda u više prigradskih naselja i sela, danas su radovi prošireni i na samo gradsko područje, početkom radova na dva manja vodovodna kraka u Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici.

Uz ove radove, u okviru projekta “Voda 1” jesenas su počeli radovi i na gradnji velikog rezervoara na području gornjeg dijela Česme, koji će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja, te na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša.

Rezervoar u Česmi predviđen je za zapreminu od 500 kubika, što će, po predstojećoj izgradnji vodovodne mreže, obezbjediti stabilno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava u ovom kraju.

“Do sada je izvedeno oko 40 odsto radova na izgradnji rezervoara sa pumpnom stanicom, dok je na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici položeno oko 4,5 kilometara cjevovoda”, kazali su u odjeljenju.

Radovi u Česmi koštaće 2,8 miliona KM, a osim gornjih dijelova Česme, ovim projektom će voda doći i do više susjednih sela na području laktaške opštine.

Kada je riječ o gradnji vodovoda na području Gornje Piskavice, biće građena dva vodovoda – jedan u pravcu Gornje Piskavice sa završetkom u selu Buzadžije, te drugi pravac Radosavska – Slavićka. To je, u principu, početak sljedeće faze projekta “Crno vrelo” što je od vitalne važnosti za stanovništvo ovog kraja. 

Konkretnije, nastavlja se gradnja vodovodne mreže i novog rezervoara na pravcu od rezervoara “Zvijezda” ka Gornjoj Piskavici preko Jovića, Čokora, Karaule, Klupa do Buzadžija. Ovim projektom, biće obezbijeđena voda za 750 domaćinstava, a vrijednost projekta je 2,5 miliona maraka.

Sveukupno, za projekat “Voda 1” biće izdvojeno 7,8 miliona KM, čime treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

Na proljeće treba da započne i realizacija novog, velikog projekta “Voda 2”, vrijednosti 12 miliona KM, a u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara novih vodovoda i kanalizacije. U pripremi je i “Voda 3”, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

Svi ovi projekti realizuju se sa ciljem da se u roku od tri godine postigne da više od 95 odsto stanovništva na teritoriji Banje Luke dobije stabilno vodosnabdijevanje.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button