Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Virus korona najopasniji je za starije ljude: Ove mjere možete da preduzmete da ih zaštitite

Korona virus, odnosno COVID-19 najopasniji je za starije ljude i hronične bolesnike. Najugroženiji su pripadnici populacije stariji od 60 godina, a evo kakve mjere možete da preduzmete kako biste pokušali da ih zaštitite od virusa.

Neki od savjeta za prevenciju mogu da se primjene i na starije građane, ali postoje i posebne mjere koje bi valjalo preduzeti, a dva gerijatra iz kaže Centra za prevenciju bolesti za CNN dijele mjere opreza koje savjetuju.

Eksperti i infektolozi definišu ugrožene “starije odrasle” kao sve osobe starije od 60 godina, i savjetuju posebne mjere opreza za njih, kaže dr Samir Singa, direktor odjeljenja gerijatrije iz Toronta.

Otkažite sve ljekarske preglede koji nisu urgentni, savjetuje dr Karla Perisinoto, profesorka sa univerziteta u San Francisku.

Stariji ljudi koji žive u naselju koje je zahvatila epidemija trebalo bi da preduzmu sljedeće korake:

– Izbjegavati javna okupljanja i gužve.

– Hraniti se zdravo i paziti na terapiju.

Naravno, i za starije građane odnosi se preporuka čestog pranja ruku.

Takođe, sva putovanja treba odložiti.

Šta porodica može da uradi?

Za starije članove porodice koji žive sami, porodica bi trebalo da obezbijedi određene zalihe hrane kako ne bi morali da izlaze do prodavnice i izlažu se virusu.

Ako nisu vični tehnologiji, uputite ih u najosnovnije, kako biste, recimo, mogli da obavite video poziv sa njima.

Zovite ih češće, kako se ne bi dosađivali i osjećali usamljeno. Ako im dolazite u posjetu, nosite masku, i ni slučajno ih ne posjećujte ako imate osnove za sumnju da ste zaraženi virusom.

Ako su baka i deka uključeni u čuvanje unučića, preporuka je da ih oslobodite te obaveze – djeca lako podnose korona virus, a može da se desi i da ne pokažu simptome iako su nosioci virusa, prenosi Žena Blic.



Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button