Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Putin se obraća Federalnoj skupštini: Šta očekuje Rusiju u narednih šest godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin održaće danas pred Federalnom skupštinom 29. po redu govor u istoriji moderne Rusije i 19. po redu kao šef države.

To je najvažniji govor u kojem će biti određeni pravci razvoja zemlje u narednih šest godina.

Današnje obraćaanje od posebnog je značaja uzimajući u obzir okolnosti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu.

Predviđeno je da Putin počne govor u 10 sati a koliko će trajati nije poznato – televizijske stanice su odvojile termin od sat vremena, mada je ranijih godina bilo govora koji su trajali i kraće, ali i oko dva sata.

Svoju viziju onoga što očekuje Rusiju Putin će izložiti uoči predsedničkih izbora 17. marta u trenutku kada ruska vojska ostvaruje značajne uspjehe u okviru specijalne operacije ali i dok sa Zapada stižu nove pretnje zemlji.

Podsjetimo, prije nedjelju dana Sjedinjene Države su uvele sankcije protiv 500 fizičkih lica i organizacija, a EU 13. paket ograničavajućih mjera.

Pored toga, zapadne zemlje nastavile su sa pretnjama Rusiji – francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da zapadni lideri nisu odbacili mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, a mogle su se čuti i prijetnje da će Kalinjingrad biti neutralisan.

Kako se očekuje, u centru Putinove pažnje biće politika podrške porodici, mada će sadržaj govora ostati tajna do posljednjeg trenutka.

Predsjednik vjerovatno govoriti i o socijalno-ekonomskom razvoju zemlje, specijalnoj operaciji, bezbjednosti, kao i geopolitika.

Praksa godišnjeg obraćanja predsjednika Rusije Federalnoj skupštini utvrđena je 1993. godine čl. 84 Ustava Rusije.

U njemu se navodi da se predsjednik države “obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države”.

U okviru ovog događaja, lider države: sumira godišnje rezultate, označava najvažnije aspekte spoljne i unutrašnje politike, predstavlja svoj stav o situaciji u svijetu, komentariše određene zakonodavne inicijative, ocrtava vektor daljeg razvoja zemlje u bliskoj budućnosti.

Govor je savjetodavne prirode i ne predstavlja pravni akt, iako je posljednjih godina stekao karakter zakonodavne inicijative: sadrži konkretne naloge šefa države Vladi.

Obraćanju predsjednika, po pravilu, prisustvuju: članovi Savjeta Federacije, poslanici Državne dume, ministri i drugi članovi Vlade zemlje, predstavnici Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori regiona, vjerski poglavari, glavni urednici najvećih medija, javne ličnosti.

Ove godine će događaju prisustvovati i učesnici specijalne operacije u Donbasu.

Godine 2018. obraćanje je uglavnom bilo posvećeno naoružanju: strateškom raketnom sistemu “sarmat”, krstarećoj raketi neograničenog dometa, podvodnom dronu, raketnom sistemu “kindžal”, hipersoničnom raketnom sistemu sa kliznom krilatom jedinicom i borbenim laserom.

Ruski lider je tada istakao da se novo oružje stvara kao odgovor na dejstva Sjedinjenih Američkih Država, koje raspoređuju svoje sisteme protivraketne odbrane na teritoriji drugih zemalja.

Putin je 2021. godine govorio o merama podrške porodicama sa djecom, objavio je produženje turističkog kešbeka, otvaranje novih budžetskih mjesta na univerzitetima u zemlji i borbu protiv siromaštva.

Takođe, ruski lider je posebnu pažnju posvetio bezbjednosti zemlje i mjerama usvojenim u tom cilju.

Predsjednik Rusije je 2023. godine objavio da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START). Ovaj dokument je bio stvoren radi obuzdavanja trke u naoružanju Rusije i SAD.

Takođe, ruski predsjednik se dotakao teme SVO, detaljno objasnio uzroke njenog početka i obećao pomoć i podršku njenim učesnicima. Pored toga, ruski lider je kritikovao Evropu i SAD zbog pokušaja naoružavanja Ukrajine.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button