Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

PolitikaSvijet

Orban opisao Trumpov plan za kraj rata u Ukrajini: “Neće im dati ni penija”

Sastanak sa Viktorom Orbanom izazvao kontroverze i kritike aktualnog američkog predsednika Joea Bidena

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se u petak sastao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, potvrdio je u intervjuu za TV kanal M1 kako Trump ima “prilično detaljne planove” za okončanje rata u Ukrajini.

Orban je naveo kako su Trumpovi planovi u skladu s interesima Mađarske. “On ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: prvo, on neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može stati na svoje noge”, kazao je mađarski premijer.

“Trump govori direktno i jasno”

“Ako Amerikanci ne daju novac i oružje zajedno s Evropljanima, rat će završiti. A ako Amerikanci ne daju novac, onda Evropljani neće moći sami finansirati ovaj rat. A onda će rat takođe završiti”, dodao je. Prema Orbanu, Sjedinjene Države više ne žele finansirati sigurnost Europe.

“Ako se Evropljani boje Rusa ili uopšte žele imati visok stepen sigurnosti, moraju to platiti. Ili izgradnjom vlastite vojske i vlastite opreme ili, ako za to koriste Amerikance, plaćanjem cijene Amerikancima, cijene sigurnosti. Dakle, on (Trump) govori izravno i jasno”, poručio je mađarski premijer.

Podsjetio je kako je Trump bio “prvi predsjednik nakon dugo vremena koji nije započeo rat tokom svog mandata”. “Dakle, već znamo za njega, već znamo iz njegovog predsjedništva, da je on čovjek mira”, istakao je.

Sastanak održan na Floridi

“I on sada otvoreno iznosi svoje stavove: jasno je stavio do znanja da mu je cilj postizanje mira u rusko-ukrajinskom ratu. Želimo prekid vatre što je prije moguće. Želimo kraj ovog rata. Ne vidim nikoga drugog ko ima više odlučnosti i snage za to od Donalda Trumpa”, nastavio je.

Orban se sastao s Trumpom na Floridi. Razgovarali su o “različitim pitanjima koja utiču na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući izuzetnu važnost snažnih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije”.

Nakon sastanka, Orban je izrazio puno poštovanje prema Trumpu, ističući da bi “svijet bio bolje mesto” ako bi se bivši američki predsednik vratio na vlast. Trump je, s druge strane, Orbanu uputio komplimente, nazivajući ga “fantastičnim vođom”. Sastanak je izazvao kritike aktuelnog američkog predsednika Joea Bidena.

Biden osudio Trumpa zbog sastajanja s Orbanom

Američki predsjednik Joe Biden kritikovao je u petak svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, tvrdeći da mađarski premijer teži uspostavljanju diktature. “Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?” rekao je Joe Biden svojim pristalicama tokom predizbornog skupa. “Sa Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno izjavio da ne vjeruje da demokratija funkcioniše i da želi diktaturu.”

“Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je oslabljujemo”, rekao je 81-godišnji demokrata, za koga je ta tema jedna od ključnih u kampanji protiv Donalda Trumpa.

Joe Biden je još jednom osudio komentare 77-godišnjeg bivšeg američkog predsjednika, koji je rekao da bi podržavao ruskog predsednika Vladimira Putina u napadu na zemlje NATO-a koje ne pridonose dovoljno savezu.

Mađarska je jedina članica Evropske unije koja održava bliske odnose s Kremljom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu u februaru 2022. Orban odbija slanje bilo kakve vojne podrške Ukrajini i redovno poziva na prekid vatre, uveren da Kijev ne može pobijediti. Trump podstiče svoje pristalice u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći za Kijev, što zahtijeva predsednik Biden.

Izvor
index
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button