Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Smanjenje otpada od hrane: Ključ za održivi razvoj i zaštitu okoline

Globalni uticaj otpada od hrane

Otpad od hrane predstavlja ozbiljan problem kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, svake godine u BiH se uništi i baci oko 400.000 tona hrane. Ovaj alarmantan podatak ukazuje na potrebu hitnih mjera kako bi se smanjio negativan uticaj na okolinu i društvo.

Smanjenje gubitka i rasipanja hrane ključno je za poboljšanje sigurnosti hrane, osiguranje zdrave prehrane, efikasnije korištenje resursa, ublažavanje gladi, zaštitu okoline i pravedniju globalnu raspodjelu hrane. Takođe, to je značajno klimatsko rješenje koje doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Međunarodni dan svijesti o gubitku i otpadu od hrane, koji se obilježava 29. septembra, prilika je za podizanje svijesti o ovom globalnom izazovu, kao i za naglašavanje lokalne odgovornosti. Bacanje hrane ne uzrokuje samo ekonomske gubitke, već ima i ozbiljne posljedice po okoliš, uključujući povećanje emisije stakleničkih plinova (CO2 i CH4) i preopterećenje deponija.

Tehnologija kao rješenje za smanjenje otpada

Smanjenje otpada od hrane usko je povezano s Ciljem održivog razvoja (SDG) 12, koji promiče odgovornu potrošnju i proizvodnju. Konkretno, podcilj 12.3 ima za cilj prepoloviti globalni otpad hrane po stanovniku do 2030. godine i smanjiti gubitke hrane tokom cijelog lanca opskrbe.

Kako bi Bosna i Hercegovina doprinijela ostvarenju ovog cilja, potrebno je unaprijediti svijest o važnosti odgovornog rukovanja hranom, razviti sisteme za redistribuciju viškova hrane, te ojačati lokalne politike koje podstiču održive obrasce potrošnje. Tehnologija, poput aplikacija za povezivanje potrošača i restorana/trgovina, može igrati ključnu ulogu. Primjer za to je aplikacija Too Good To Go, koja je spasila više od 280 miliona obroka od bacanja, smanjujući emisije stakleničkih plinova za više od 700,000 tona CO2 ekvivalenta.

Bacanje hrane nije samo ekonomski gubitak, već i gubitak resursa i energije, uz značajne posljedice za našu planetu. Smanjenje otpada od hrane ključno je za održiviju budućnost.” – UN Food and Agriculture Organization

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button