Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Agencija za ravnopravnost polova BiH osudila novi slučaj nasilja u porodici

Hitna potreba za djelovanjem protiv nasilja nad ženama u BiH

Novi slučaj nasilja nad ženama u BiH

Agencija za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine oštro je osudila novi slučaj nasilja u porodici, koji je snimljen i objavljen u medijima i na društvenim mrežama. Incident ukazuje na ozbiljan problem koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje svih članova društva, posebno institucija koje su odgovorne za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Reakcija Agencije dolazi nakon što je u pojedinim medijima u BiH i regiji, kao i na društvenim mrežama, objavljen video o zlostavljanju pjevačice Aldine Bajić od strane njenog supruga. Agencija je pohvalila brzu reakciju policije i drugih subjekata zaštite u ovom slučaju, te pozvala nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita žrtvama nasilja.

nasilja u porodici, simbolizirajući potrebu za hitnom reakcijom i zaštitom žrtava nasilja nad ženama.
Nasilja u porodici, HITNA potreba i zaštita žrtava nasilja nad ženama.

Poziv na prijavu nasilja i podršku žrtvama

U saopćenju je naglašeno da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Agencija je uputila apel građanima da ne okreću glavu od ovakvih problema, već da ih prijave i pruže podršku žrtvama. Nasilje je moguće prijaviti policiji pozivom na broj telefona 122, kao i putem SOS telefona: 1265 u Federaciji BiH i 1264 u Republici Srpskoj.

Podaci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pokazuju da je samo između 2021. i 2022. godine u BiH ubijeno 19 žena kao rezultat nasilja. Prema istraživanju OSCE-a, gotovo polovina žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja od svoje 15. godine. Zakoni u BiH predviđaju kazne za nasilje u porodici, od jednogodišnje kazne do dugotrajnog zatvora (45 godina) u slučaju ubistva.

Statistika kazni za nasilje u porodici

U 2022. godini u BiH je izrečeno ukupno 728 kazni za nasilje u porodici. Najveći broj kazni bio je uvjetan (481), dok je izrečeno i 35 oslobađajućih presuda, 76 novčanih kazni, te 136 zatvorskih kazni. Ova statistika pokazuje potrebu za dodatnim radom na prevenciji nasilja i jačanju institucionalne podrške žrtvama.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button