Banjaluka

“Život nam je postao pakao”: Koliko puta je inspekcija kontrolisala pab koji se bori za pravdu za Davida?

Nakon izjava da je razne inspekcije maltretiraju učestalim kontrolama u posljednjih mjesec dana u njenom pabu „Life“, novinar portala Srpskainfo razgovarao je sa vlasnicom ovog lokala Majom Mustafić.

Ovaj kafić od 31. marta daje otvorenu podršku protestima “Pravda za Davida“, te je dolazak inspektora javnost povezala upravo sa tim angažmanom, a isto se dalo zaključiti i iz objavljenih statusa na fejsbuk stranici ovog kafića. Gradska i Poreska uprava odbacili su ove sedmice svaku povezanost kontrola sa protestima.

Loading...

Mislim da nije zbog akcije za Davida, ali bilo povezano ili ne, prestrašno je to što se dešava. Nepravda je nepravda. Jasno je da nekome smetamo, neko želi da zatvorimo kafić i to svi znaju. Počeli smo krajem decembra sa radom i u svim lokalima valjda ima rok da se čovjek uhoda u posao, a ne da nas legalno reketiraju i psihički uništavaju. Koga sam god pitala da li je to normalno, jer ima onih koji drže lokale godinama, kažu da im nije inspekcija u tolikoj mjeri dolazila. Život našeg kolektiva je postao pakao, nanose nam duševni bol svakodnevno, prave probleme, ne možemo jedan dan biti mirni, moramo strijepiti i bojati se šta će biti sljedeće – rekla je vlasnica Maja Mustafić.

Ona nam je pokazala inspekcijske zapisnike od 30. marta i kojih na njeno ime do danas ima ukupno šest.

Od toga, dva su izvještaja komunalne policije, u kojima se navodi da su po prijavi građana 28. marta izašli na teren i utvrdili kako se muzika čuje izvan objekta.

Mustafićeva ističe da zapisnik nije htjela potpisati jer komunalni policajci „nisu izmjerili čujnost“, već proizvoljno odredili visinu decibela.

– Stvar nije u kaznama, bilo je korektnih inspektora koji mogu potvrditi da nije bilo nepravilnosti u našem radu, ali ti učestali dolasci i sama pomisao da kada dolazi inspekcija moram biti cijeli dan prisutna u lokalu, posvetiti im se, jer ja sam odgovorna osoba i zapostaviti sve svoje druge obaveze. Nisam mogla biti ni sa majkom koja je imala dva smrtna slučaja u porodici. Takvu nemilosrdnost nisam doživjela, tri godine već imam firmu i nikada nije bilo toliko intenzivnih inspekcija kao u posljenje vrijeme u našem pabu. Mojoj mami nije jednostavno da me gleda ovakvu, cijelu porodicu pogađa šta se dešava. Savjetuju me da zatvorim posao zbog svog zdravlja, ali drži me jedino ogromna podrška ljudi- ispričala je Mustafićeva.

Buru u javnosti izazvao je status na fesjbuk stranici kafića da im je radna inspekcija dolazila čak četiri puta u mjesec dana, a Mustafićeva kaže da je sve pogrešno protumačeno, te da im je radni inspektor bio četiri puta od početka godine, odnosno dvije kontrole su bile u posljednjih mjesec dana- 24. marta i 20. aprila.

Žele da nas ocrne da ne prijavljujemo radnike što je apsolutna laž, iznose činjenicu što smo dobili kaznu. Šta se desilo: bila je gužva i samo jedan konobar je radio u smjeni pošto je dan prije jedan radnik dao otkaz jer nije mogao više tu toturu da podnese. I dobili smo kaznu jer nam je naš stalni gost koji dolazi svaki dan, pomogao u šanku, a tada je bila subota i nismo ni mogli da prijavimo radnika. Ako neko prijavljuje radnike to sam ja i sve ijedan konobar će to da potvrdi. Znate li samo koliko boli kada neko kaže da je upravo kod mene prvi put zaposlen, a CV mu je pun iskustva – govori Mustafićeva.

U njenom posjedu su i dva zapisnika iz aprila o redovnoj kontroli tržišne inspekcije, kada je utvrđeno da se registrovani naziv lokala ne poklapa sa istaknutim, što su potvrdili u Inspektoratu RS.

Kontrolu poreske inspekcije, kada se vlasnica rasplakala govoreći da ne može više da podnese maltretiranje, gosti su snimali, te je uzbrzo ovaj zapis osvanuo na internetu.

Podsjetimo, iz Poreske uprave RS saopštili su da su u ovom banjalučkom kafiću bili 25. aprila, ali da su ih “po samom dolasku vlasnik i gosti sprečili u obavljanju kontrole, te da su bili izloženi prijetnjama, uvredama, pozivanju na linč, zbog čega su bili prinuđeni pozvati policiju da im obezbjede nesmetan rad”.

Gnusna laž je da su naši gosti 25. aprila vrijeđali inspektore, svi možemo da potvrdimo da je bilo obrnuto. Oni su nama htjeli odnijeti dokumentaciju. Htjela sam se konsultovati sa advokatom da li im smijemo dati dokumentaciju, jer se bojimo da će nam nešto podmetnuti i ne bih mogla poslije dokazati da su dolazili. Trojica inspektora su bila i rekla sam im da provjeru izvrše unutar lokala i da tu naprave zapisnik. Nismo mi nikome prijetili, samo sam rekla da me puste na miru, uskraćuju mi pravo na rad, uništavaju moje zdravstveno stanje. Onda su gosti ustali u našu odbranu i rekli da zovemo policiju, na šta su inspektori poručili: Pozovite i SIPU što se nas tiče, u smislu ne možete nam ništa možemo raditi šta hoćemo – kaže Mustafićeva.

Vlasnici kafića mnogi su ponudili novčanu pomoć, poslije objava da joj je inspekcija napisala nekoliko hiljada maraka kazni. Maja Mustafić kaže da ne želi da prihvati taj novac, kako ljudi ne bi mislili da sve radi zbog ličnog interesa.

– Bila sam u jednom momentu objavila broj žiro računa, ali sam ga obrisala, jer ne želim da neko misli da radim ovo zbog koristi. Ne postoji novac zbog kojeg bih sve ovo prošla, narušavala svoje zdravlje, namjera mi je bila humana. Prijatelji me savjetuju da objavim ponovo broj, da nije ničija briga kome će oni dati svoj novac i da ne trebaju te priče da me pogađaju. Ako se nastavi ovaj teror stvarno će mi trebati pomoć- zaključila je Mustafićeva, dodajući da je angažovala advokate i da će zaštitu tražiti na svim poljima.
Inspekcijski izvještaji na ime vlasnice Maje Mustafić:

30. mart Komunalna policija- zapisnik po prijavi građana na buku od 28. marta.
31. mart prekršajni nalog Komunalne policije- po prijavi građana od 28. marta na čujnost izvan lokala, kazna 500 KM.
4. april Odjeljenje inspekcije Gradske uprave – zapisnik o inspekcijskom nadzoru izvršenom 24. marta, kazna 2.000 KM za neprijavljenog radnika.
10. i 16. april Republička tržišna inspekcija – korektivna mjera usklađivanja registrovanog i istaknutog naziva firme.
20. april Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada- vanredna kontrola izdavanja fiskalnih računa, nema nepravilnosti.
25. april kontrola poreskih inspektora, za koju nije izdat zapisnik.

УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Инспекција малтретира особље "Pub Life"

ПАЖЊА – УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАКИнспекција непрестано и поново малтретира власнике, особље, али и госте кафића "Pub Life". Снимак садржи потресне сцене.Ово је можда најбоља илустрација система у којем се налазимо.

Posted by РеCтарт Српска – ReStart Srpska on Wednesday, April 25, 2018

(srpskainfo.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!