Magazin

Maja ima 37 godina, 11 djece i posao!

Iako imaju 11 djece nije imala blizanačke trudnoće, a u ulozi majke prvi put ostvarila se u 25. godini.

Trudnoća, porođaj, dojenje, pa opet sve u krug. Ovako bi se ukratko mogao opisati život hrabre Maje iz Kraljeva u posljednjih 12 godina. Oduvek je maštala o velikoj porodici, a taj san ostvario joj se sa njenim Rašom. Odgajaju 11 djece, imaju privatnu firmu i ne skidaju osmijeh s lica.

Loading...

Šest sati ujutru. U kući Kovačevića u selu Vrdila kod Kraljeva mir i tišina. Mama Maja ustaje prva, brzo se sprema i pije kafu s nogu, a onda ide od sobe do sobe i razbuđuje svoju vojsku, njeno 11 djece.

Nerijetko, probude se i sami i tad u sekundi nastaje haos. Svi uglas samo viču mama i nešto traže, a ima i onih koji bi da se maze. Uvijek nekom nešto fali, pa tako jednima nedostaju čarape, drugima trenerka ili majica, a oni najmlađi negoduju jer žele da im se promijeni pelena, pronađe duda ili napravi mlijeko. A za pranje zuba u toaletu maleni Kovačevići moraju da čekaju u redu.

– Jutro nam je najteži deo dana. Tad svima nešto treba u istom trenutku, a još njih šestoro žuri da se spremi za školu. Ali to traje do osam i posle toga nam dan izgleda kao u svim drugim porodicama. Stariji su u školi, a ja i ovi mlađi spremamo ručak i obavljamo druge obaveze – kaže Maja (37), koja je sa suprugom Radišom od svoje 17. godine.

Da bi se svi zasladili treba bar pola kilograma čokolade

Iako imaju 11 djece nije imala blizanačke trudnoće, a u ulozi majke prvi put ostvarila se u 25. godini. Tad su dobili Milicu, posle koje su se rađali samo dječaci, a Maja je htjela bar još jedno žensko deijte. Ta želja joj se ostvarila tek sa sedmim djetetom kad je rodila Ružicu. Priznaje nam da je oduvijek maštala da ima veliku porodicu, iako ima samo brata.

– Znate šta, kad žena pored sebe ima dobrog muža i dobrog čoveka, onda može da ima i desetoro dece. Samo je bitno da je on razume i podržava, a meni se posrećilo da nađem takvog muškarca – iskreno priča Maja o svom Raši i otkriva nam da je on trenutno u bolnici zato što je polomio kuk.

U njihovoj kući ne postoji podjela na muško-ženske poslove, a i djeca imaju svoje obaveze. Tako je Miloš zadužen da ide u prodavnicu, Milica vodi računa imaju li svi čarapice na nogama kako se ne bi prehladili, Milan i Mihailo brinu o bebama i vrlo su požrtvovani i odgovorni, iako su tako mali.

Kovačevići ništa ne prepuštaju slučaju i na vrijeme moraju da misle o svemu jer organizovati život u jednom tako velikom domaćinstvu nalik je organizaciji posla u manjem preduzeću. Ipak, najgore je kad zakaže tehnika.

– Dešavalo se da nam se pokvari mašina za veš i to nas potpuno parališe jer je uključujemo dva-tri puta dnevno. Sudove peremo non-stop, a samo za jedan dan treba nam oko sedam vekni hleba i isto toliko litara mleka. Taj broj se stalno povećava – kaže Maja, pa skoči sa kreveta da pomeri nestašnog Miodraga, kako mu lampa ne bi pala na glavu.

Otkriva nam i da moraju da kupe dvije čokolade od 300 grama, koje su dovoljne tek toliko da se svako dete zasladi, ali ne i najede. Ipak, mali Kovačevići su vrlo skromni i umjesto igračkama najviše vole da se igraju jedni sa drugima. Bude tu i koškanja, bezazlene dječije kavge i zadirkivanja, ali kad padne noć u krevet se ne ide dok se svi prvo međusobno ne izljube.

Za Uskrs fabraju 200 jaja

– Kada krenu pripreme za praznik, svako ima svoje zaduženje. Jedan deo jaja bojimo u boju, a drugi deo u lukovinu, zelje, cveklu, skupljamo i cvetiće kojima ukrašavamo jaja – izjavila je ranije Maja za Kurir.

– Za Vaskrs ustajemo rano i idemo na liturgiju. Glavni problem je što za praznik deca polupaju sva jaja i ljuske su svuda, pa kad neko svrati, nemamo da ga počastimo – priča mama uz osmijeh.

(Kurir)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!