Politika

Potrebno pet penzija da ‘pokrije’ potrošačku korpu u RS-u

U Republici Srpskoj (RS) je potrošačka korpa u martu iznosila 1.894,34 i bilo je potrebno pet prosječnih penzija kako bi osobe iz najstarije kategorije stanovništva samo jedan mjesec preživjele dostojanstvene – upozorili su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ističu da pomaka ima, kada je u pitanju iznos penzija u RS, ali da je dinamika spora i da ogroman broj penzionera ne osjeti te pomake.

Loading...

Upozoravaju i da radnici odlaze iz Republike Srpske

Podatak o smanjenju nezaposenih na 112.333 u martu ove godine bi, smatraju u CCI-u, u svim drugim okolnostima bio potpuno pozitivan, ali u konkretnom slučaju, ne postoji jasna predstava o tome koliko je građana napustilo RS i BiH u potrazi za egzistencijom, te koliko je njih “skinuto” sa evidencije zbog kašnjenja u prijavljivanju.

– Broj građana koji privremeno ili trajno napuštaju prostor RS u ovom momentu nije poznat, ali je izvjesno da značajan broj mladih, ali i onih građana koji su u srednjoj životnoj dobi, odlazi sa ovih prostora u potrazi za materijalnom egzistencijom, koju ne mogu na kvalitetan način ostvariti u svojoj matičnoj državi, entitetu, kantonu i lokalnoj zajednici u kojoj žive – navedeno je u izještaju CCI-a o monitoringu rada zakonodavne i izvršne entitetske vlade u prva tri mjeseca ove godine.

Dodaju i da su podaci o smanjenju broja nezaposlenih vrlo relativni i ne mogu biti pouzdani u smislu da su ti građani pronašli zaposlenje u BiH ili RS, jer je sigurno da je značajan broj onih koji su otišli iz RS u potrazi za poslom.

– Ni na pomolu nema regulative ni sredstava za obezbjeđivanje socijalnog minimuma za nezaposlene osobe, tako da je nejasno od čega i na koji način živi ova populacija – upozoravaju iz CCI-a.

Zakone, koji bi trebalo da poprave i položaj nezaposlenih, trebalo je da usvoje dobro plaćeni poslanici Narodne skupštine RS-a.

U CCI-u smatraju da su entitetski parlamentarci zaista privilegovani u odnosu na građane koji zastupaju, jer je, uz minuli rad, prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3.000 KM.

I poslanici, koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu platu za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina onih koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

Nije teško zaključiti da je životni standard „narodnih“ poslanika značajno veći od prosjeka standarda ostalih građana u RS-u.

(fena)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!