Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Anektni odbor NSRS taži smjene Lukača, Ćuluma, Ilića i Karana! (FOTO)

Anketni odbor Narodne skupštine RS smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u 26. marta u vezi stradanja Davida Dragičevića.

Te tvrdnje su, kako je saoštio Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora NSRS, izazvale negodovanje građana RS i porast njihovog nepovjerenja u institucije.

Anektni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića – rekao je Borenović.

Takođe, rekao je on, ovaj odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom. Anketni odbor zatražio je da nadređene institucije, zbog učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, direktora Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, i da donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju činili brojne propuste i zahtijeva od NSRS da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH sa ciljem pokretanja disciplinskih postupaka i uzvrđivanja njihove odgovornosti. Predlažemo NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o javnim tužilaštvima RS kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica, odmah preduzimaju adekvatne istražne radnje – naveo je on.

Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje Javnog servisa RS – RTRS-a i Srne, izvještavanjem na dan sporne pres konferencije.

Srna je prekršila sva pravila tačnog i fer izvještavanja u interesu javnosti. Ignoranstkim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i Srna prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrednosnih i etičkih standarda kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti navedenim u zakonima i kodeksima o radu Javnog servisa i novinarskog izvještavanja – istakao je Borenović.

Oni su pozvali nacionalni Javni servis RTRS i Srnu da se vrate u profesionalne i etičke okvire sa ciljem otkrivanja istine.

Anektni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u ustavom i zakonom propisane nadležnosti i da, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezanu za Davidovu smrt, koriste isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove – rekao je Borenović.

Izvještaj Anektnog odbora NSRS sačinjen je na 323 strane i uskoro će biti dostupan svima. U tom dokumentu su detalji odgovora na više od 800 postavljenih pitanja predstavnicima banjalučkog Okružnog tužilaštva i policije. Izvještaj će biti predat na izjašnjavanje NSRS.

U preteklom periodu, čnaovi Anektnog odbora uzeli su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Dalibora Vreće i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Želimira Lepira.

Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. U ime grupe “Pravda za Davida“ prisutni su bili Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Prethodno su članovima Odbora izjave dali i direktor policije RS Darko Ćulum i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Siniša Kostrešević.

Prije toga, Anketnom odboru izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Otac tragično preminulog Davida, Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen, te optužuje policiju i tužilaštvo da to prikrivaju. Vrh policije RS je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužilaštvu dostavio više od hiljadu prijava u kojima se navodi da je David Dragičević, koji je nestao 18. marta, a pronađen 24. marta, ubijen.

Izvor
srpskacafe
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button