Banjaluka

Crkvena nije čišćena 12 godina (FOTO)

Davor Dragičević je danas dobio odgovor iz Gradske uprave Banjaluka, na upit o čišćenju Crkvene, Đuđevica potoka i Jularca i o prohodnosti njihovih korita.

Inače, Crkvena je rijeka koja se ulijeva u rijeku Vrbas u Banjaluci kod tvrđave Kastel. Izvire ispod vrha Klupe (433 m), odakle teče u pravcu jugoistoka do Vrbasa. Dužina glavnog toka iznosi oko 11,5 km, a površina sliva 22 km2. 

Početkom šezdesetih godina, nedaleko od ušča u Vrbas, počelo je nadsvođavanje rijeke i gradnja Bulevara Revolucije, današnjeg Bulevara cara Dušana. Ova rječica donosi smeće i smrad u sam centar grada, na dijelu od “Tržnice” kroz naselje Dolac, pa do ušća u Vrbas. Neugodan miris može da se osjeti i u širem području.

Odgovor vodnog inspektora Gradske uprave prenosimo u cijelosti:

Obavještavamo Vas da, na osnovu Vašeg zahtjeva za pristup informacijama, a koji se odnosi na čišćenje zatvorenog dijela vodotokova Crkvene, Đurđevca i Jularca, funkcionalnost ulaznih rešetaka i taložnika kao i prohodnost navedenih korita, vodni inspektor Vam dostavlja sljedeće odgovore:

Posljednje čišćenje Crkvene je izvrseno u oktobru 2006. godine, a čišćenje Đuđevica potoka i Jularca u avgustu i septembru 2014. godine. Čišćenje se obavlja mašinski i ručno putem operatera. čišćenje se vrši po potrebi a zavisi od količine krupnih otpada koji se nataloži i sprečava protok. 

Što se tiče potencijalnog profila vodotoka nije bilo zastoja i izlivanja vode van korita. Problem predstavlja otpad (komunalni otpad, gume, ostaci građevinskog materijala) i grane u uzvodnom otvorenom toku koje nesvjesni građani bacaju u korita navedenih vodotokova sto uzrokuje taloženje istog u zatvorenom dijelu i potrebu za čišćenjem. Periodično se vrši čišćenje na ulazu u zatvoreni dio korita, ali dio otpada ipak završi u zatvorenom dijelu korita.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!