Društvo

Kalabić: Okupljanja na Trgu podstaknuta “sa strane”

Istoriograf Radovan Kalabić smatra da su okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci u vezi sa smrću Davida Dragičevića podstaknuta “sa strane”, da se dešavaju po scenariju obojenih revolucija i da će biti intenzivirana pred oktobarske izbore da bi bila onemogućena pobjeda Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH i destabilizovane institucije Srpske, prije svega njena policija.

– Uzmite ikonografiju, počevši od podignutih pesnica. Krenite od toga da pojedini političari u Republici Srpskoj daju javnu podršku i dolaze na Trg Krajine. Tu već možete da vidite svrstavanje i političku dimenziju učešća. Pitanje je kome to odgovara, rekao je Kalabić Srni. 

Strani faktor

On je ukazao da je u svakom slučaju u svemu tome prisutan strani faktor.

Loading...

– Mislim da će tek u finalu, pred izbore, pritisak dobiti na intenzitetu i biti još raznovrsniji. Smatram da oni nisu iscrpili sve mogućnosti specijalnih operacija, rekao je Kalabić.

On je upozorio da oni koji stoje iza kontinuiranih skupova na Trgu Krajine imaju namjeru da podriju policiju Republike Srpske koja predstavlja jedinu snagu Republike Srpske koja bi mogla da se stavi u njenu odbranu.

Kalabić je ukazao na to da je sve što se dešava u Srpskoj, konkretno na Trgu Krajine u vezi sa tragičnom smrću Davida Dragičevića, očigledno toliko sinhronizovano sa slanjem britanskih oficira-specijalaca u BiH da, navodno, spriječe “zloćudni uticaj koji vrše Rusi u BiH”.

– Јedini zloćudni uticaj koji vrše u BiH su oni, a ne Rusi, rekao je Kalabić.

Britanci

On smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije “pucao u prazno” kada je obznanio da britanski specijalci dolaze u BiH, naglašavajući da treba nastaviti sa razobličavanjem njihove politike i namjera na ovom prostoru.

– Mislim da otvoreni nastup predsjednika Republike Srpske doprinosi mnogo, prije svega uočavanju istine, razobličavanju tih laži i čini mnogo za koheziju srpskog naroda, ne samo u Srpskoj, nego na cijelom etničkom prostoru gdje žive Srbi, kao i njegovo insistiranje da smo isti narod i da ne postoje `šumadijski`, `toplički`, `kosovski` Srbi. Mi smo jedinstven srpski pravoslavni narod, rekao je Kalabić. 

On je konstatovao da se Britanci u BiH služe svojom “starom politikom” – “zapale neku kuću, neku nacionalnu zajednicu”, a onda se oni pojave i kažu: “Evo, mi ćemo sada ovo da gasimo”.

– Mislim da njihov uticaj slabi i veoma je bitno razobličavati njihove specijalne operacije. Ako pogledate novi primjer takozvanoga trovanja `novičekom`, to je sada sve već preraslo u izvanumište. Njima više niko ne vjeruje, ne vjeruje im čak ni njihova javnost, rekao je Kalabić.

On je ponovio uvjerenje da će Britanci, posebno pred izbore u BiH, pokušati da izvedu još neke operacije, ali da misli da je zamah njihove politike oslabio i da je kompromitovan, te da ne može da postigne efekte kakve bi mogao ranije.

(srna)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!