Politika

Vlada demantuje tvrdnje SDS-a o cijeni autoputa Banjaluka-Prijedor

SDS traži da Vlada objavi detalje koncesionog ugovora sa kineskim partnerima o gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor. Smatraju da je cijena kilometra visoka, a sporazum sa kompanijom iz Kine, nepovoljan. Iz Vlade takve tvrdnje demantuju. Ugovor će objaviti kad bude potpisan.

Više od 13 miliona KM za kilometar autoputa je visoka cijena, smatraju u SDS-u.

Loading...

Oko 42 kilometra autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo bi da košta 297 miliona evra. Dogovoreno je da novac obezbijedi kineski koncesionar, a gradnja da traje pet godina.

– Bojim se da dolazimo do takmičenja koja će dionica autoputa biti najskuplja – ističe SDS-ov Davor Šešić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić demantuje tvrdnje Šešića.

– To nije tačno. Radi se o najeftinijem autoputu u okruženju – naglašava Trninić.

Koncesija je na 30 godina, a planiran godišnji priliv od putarina oko 60 miliona KM. Taj je ugovor, tvrde u SDS-u, nepovoljan jer će razliku do tog iznosa nadoknaditi Republika Srpska.

– Ako uzmemo postojeće dionice i da je naplativost sedam do deset miliona KM godišnje, dolazimo do podatka da će Vlada izdvajati svake godine 50 miliona KM – kaže Šešić.

Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske, pojašnjava kako će Srpska servisirati obaveze.

– Na početku neće biti dovoljno, a poslije će biti više nego dovoljno. U početku, da ne opterećujemo ugovor, rekli smo da ćemo finansirati iz budžeta, međutim, imamo i rezerve u akcizama – kaže Topić.

Iz SDS-a traže da im Vlada da na uvid detalje koncesionog ugovora za autoput Banjaluka-Prijedor.

U Ministarstvu saobraćaja pitaju koji ugovor, s obzirom da je, kako kaže ministar Trninić, potpisan samo sporazum.

Nakon završetka kompletne dionice Autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja narednog mjeseca, Republika Srpska imaće 105 kilometara autoputeva. U Vladi podsjećaju da se u ove infrastrukturne projekte ozbiljno krenulo od 2007. godine. Pitaju opoziciju zašto nije izgrađen ni kilometar dok su oni bili na vlasti.

SDS-ov Davor Šešić tvrdi da je to neisplativo i da isplativost uopšte nije opravdana.

– Ako smo smanjili broj žrtava u saobraćaju, to se može uzeti kao isplativo – kaže Topić.

U SDS-u tvrde da će zbog autoputa na gubitku biti Željeznice, jer smatraju da ruda neće biti vožena prugom. U Vladi kažu da to nije tačno i da teretni vozovi neće imati manje posla.

Autoput Banjaluka-Split preko Mliništa, kažu u Vladi, za sada je u drugom planu, jer već osam mjeseci čekaju da Savjet ministara potpiše pismo namjere koje traže kineski partneri.

(RTRS)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!