Društvo

Trivić: Plate zaposlenih u obrazovanju veće za 100 KM (VIDEO)

“Januarska plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom i nastavnicima biće veća za oko osam odsto, što u prosjeku iznosi oko 100 KM. Nakon 11 godina konačno se počelo sa povećanjem plata u ovoj oblasti,” rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Gostujući u “Centralnim vijestima” ATV-a Trivićeva je rekla da je Vlada Srpske izdvojila 22 miliona KM kako bi povećala plate za ove kategorije korisnika.

“Možemo reći da je to prvi korak kontinuiteta povećanja plata zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture. Važno je napomenuti da je Vlada sa Savezom sindikata potpisala memoranduma da se u naredne četiri godine, iz godine u godinu, povećava plata zaposlenih u obrazovanju i kultutru, kako bi do 2022. godine bila izjednačena sa svim zaposlenim u javnoj upravi,” kaže Trivićeva.

Govoreći o standardizaciji zanimanja ona je naglasila da svako zanimanje mora da ima, kako u nastavnom tako i u praktičnom dijelu, sve što je potrebno da bi nakon završetka srednje škole imali osposobljenog radnika.

“Pristupamo izradi programa dualnog obrazovanja koji bi trebalo da bude gotov zajedno sa upisnom politikom u određenom dijelu zanimanja. To je prvi korak u reformskom procesu srednjeg obrazovanja, u smislu da nakon završenih stručnih i tehničkih škola imamo osposobljene radnike, koji bi odmah po završetku školovanja mogli da dobiju posao u kompanijama kojima su potrebni na tržištu rada,” rekla je Trivićeva.

On je naglasila da je to prioritet u reformi obrazovanja.

U Republici Srpskoj imamo određene kompanije koje su proizvodnih djelatnosti, u drvnoj, metalskoj i tekstilnoj industriji, i mi moramo na neki način da usmjeravamo naše buduće kadrove koji će po završetku školovanja odmah moći da se zaposle. To je potreba i poslodavaca, ali i potreba onih koji završavaju školovanje, da imaju svoje radno mjesto.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!