Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Savanović: Povećanjem plata i novim radnim mjestima zadržati radnike

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će i u narednom periodu prioritet Vlade biti rad na povećanju plata i otvaranju novih radnih mjesta, što je jedini način da budu zadržani radnici u Srpskoj.

Savanović je istakao da je za to neophodna uređena politička situacija na nivou BiH, koja koči realizaciju kapitalnih pitanja.

On je za današnji “Glas Srpske” rekao da poslodavci moraju poštovati odluku Vlade Republike Srpske o povećanju plata radnicima u javnom i realnom sektoru po osnovu poreskog rasterećenja rada, te da će oni koji se toga ne budu pridržavali biti rigorozno kažnjeni.

Savanović očekuje da će nakon izbora doći do izmjena i dopuna novog Zakona o radu, koji je u protekle tri godine pokazao opravdanost donošenja, ali i određene manjkavosti.

“Zapeli smo već dvije i po godine zbog potpisivanja kolektivnog ugovora jer nemamo punu saglasnost socijalnih partnera u dijelu koji se tiče regresa. U zakonu je navedeno da je regres obavezan, a to treba da preciziramo u smislu da je obavezan, ali ako to uslovi poslovanja dozvoljavaju”, rekao je Savanović.

On je dodao da Srpska ima stabilan penzijski sistem u kojem se penzije isplaćuju redovno, te napomenuo da je od 2013. do 2018. godine povećana penziona osnovica za 19,5 odsto, što je najveće povećanje u odnosu na okruženje.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i boračkih kategorija, Savanović je naveo da je u tu svrhu Vlada uložila oko 150 miliona KM, a da će kroz novu uredbu, koja je već pripremljena, biti zbrinuto i preostalih oko 700 porodica.

“Riješili smo status boraca koji nemaju pokriven radni staž od 15 godina, a imaju više od 65 godina života. Pravo na mjesečno primanje u visini najniže penzije sad ostavruje oko 600 boraca iz te kategorije, koji s uduplanim ratnim stažom i sažom osiguranja prelaze 15 godina”, rekao je Savanović.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button