Politika

Ko su novi poslanici u parlamentu BiH?

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije imaće najveći broj poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na osnovu trenutnih rezultata, njih devet.

Najveći broj glasova, osvojio je aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić. Oko 27.000. U još jedan mandat će i Šemsudin Mehmedović, koji je po broju glasova vrlo blizu Zvizdiću. Nermin Mandra, načelnik Kaknja, novi je državni parlamentarac. Kao i Safet Softić, dosadašnji delegat u državnom Domu naroda.

Loading...

HDZ BiH i stranke okupljene oko njih, u parlamentu Bosne i Hercegovine, na osnovu do sada prebrojanih glasova, mogli bi imati pet ili više mandata.

Predrag Kožul, ponovo će u parlament. I to s najvećim brojem glasova ispred ove koalicije. Oko 18.000. Prati ga dosadašnji delegat u Domu naroda, Bariša Čolak. Nikola Lovrinović takođe ponovo ide u zastupničke klupe. Po izbornom rezultatu na listi HDZa slijedi nekoliko žena, no Borjana Krišto, nisko je na tabeli po broju glasova.

SDP BiH bolji nego 2014. godine. U državni Parlament će najvjerovatnije s pet poslanika. Evo liste sedam SDP-ovaca s najvećim brojem glasova:

Prvi među njima, Tuzlak, dosadašnji federalni parlamentarac, Enver Bijedić. Više od 15.000 glasova. Još jedan federalni parlamentarac, Zukan Helez. Saša Magazinović je na petom mjestu, a Nermin Nikšić, na sedmom po broju glasova.

Demokratska fronta mogla bi u Predstavničkom domu imati tri mandata.

Prvi po broju glasova je Zlatan Begić, koji se još nije okušao u državnim parlamentarnim klupama, ali jeste drugoplasirani Dženan Đonlagić, koji bi iz Federalnog mogao u Parlament BiH.

SBB, kako sada situacija stoji, imaće dva mandata. Ismir Jusko, aktuelni ministar komunikacija i transporta, na listi SBB-a za parlament BiH, ima najveći broj glasova.

U parlament bi trebali ući, Predrag Kojović iz Naše stranke. Premijerno. Cenzus je prešao i Nezavisni blok, Fuad Kasumović, oko 20.000 glasova. Iz federalnih klupa, i umjesto SDA, ispred nove stranke, PDA – u bijelu salu parlamenta mogao bi sjesti Mirsad Kukić, s ogromnim brojem osvojenih glasova na izborima.

SNSD, prema dosadašnjem stanju, bar šest mandata.

Dobro poznato lice, delegat u Domu naroda, nekadašnji član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, s rekordno osvojenim brojem glasova, više od 40.000, novi je i državni poslanik. Ponovo u parlamentu je i Staša Košarac. Iz Narodne skupštine, u Bijelu salu će Nenad Stevandić.

SDS – Lista, i na njoj najveći broj glasova dobila tri dobro poznata lica. Za tri mandata koliko bi mogli imati.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja uskoro je državni parlamentarac. Dosadašnji ministar bezbjednosti, Dragan Mektić, dobio je više od 20.000 glasova. Nešto manje glasova od njega ima takođerministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović.

O većini u Parlamentu BiH mogli bi odlučivati i sljedeći političari:

Branislav Borenović iz PDP-a. Dragutin Rodić iz DNS-a. Jakov Galić, Socijalistička partija. Dok je SDA-ovac iz Republike Srpske s najvećim brojem glasova za parlament BiH, dosadašnji ministar civilnih poslova, Adil Osmanović.

Prema dosadašnjoj računici, SDA i HDZ zajedno bi mogli imati 15 mandata. Ili više. SNSD sa eventualnim partnerima, DNS-om i SP-om – mogli bi imati osam, ili više mandata. Što minimalno čini brojku od 23 zastupnika, odnosno parlamentarnu većinu. Ako se ove stranke odluče za saradnju.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!